Генерал Марк Мили је данас напустио функцију начелника Заједничког штаба америчких снага након мандата обележеног бројним кризама у иностранству, али и у САД.

Њега ће заменити Чарлс "Ц.К." Браун, садашњи шеф Ратног ваздухопловства. После Колина Пауела, он ће бити други Афроамериканац који ће заузети врх најмоћније војске на свету (а био је први Афроамериканац на челу ваздухопловства САД).

Откако је преузео дужност у октобру 2019. године, догађале су се криза за кризом, без престанка, рекао је Мили недавно за АФП.

Фото: Профимедиа

 

 

Заједно са министром Лојдом Остином, Мили је организовао америчку војну помоћ Украјини након руског напада.

Његов мандат обележио је и амерички дебакл у Кабулу, када су талибани у августу 2021. поново преузели контролу над Авганистаном и његовом престоницом на крају двадесетогодишњег рата који је чак и сам Мили описао као "стратешки неуспех".

Фото: Профимедиа

 

 

Генерал Мили је такође изразио жаљење што је био присутан са Доналдом Трампом када је председник растерао демонстранте покрета "Црни животи су важни" испред Беле куће.

Његов наследник, Ц.К. Браун је искусан пилот са 3.000 сати лета, од којих 130 борбених сати. Био је командант америчких ваздушних снага на Блиском истоку и Пацифику.

(Јутарњи)

БОНУС ВИДЕО: