Скулптуре без главе су вероватно једна од најзначајнијих обележја римске уметности и археологије. Време није увек било благонаклоно према уметничким делима и историјским споменицима, а музеји широм света пуни су примера статуа и скулптура које су на неки начин оштец́ене, често им недостају руке или ноге... Међутим, није сва ова наводна штета случајна. Чини се да су Римљани намерно стварали статуе без глава - и то из практичног разлога. Многе од њих правили су тако да глава може да се одвоји.

Фото: Профимедиа

 

 

То је зато што су Римљани, увек прагматичари, волели да буду флексибилни са својим уметничким приказима. Или, једноставније речено, ако сте наручили скупу скулптуру популарне личности или хероја, шта се дешава ако тај херој одједном постане непопуларан?

Решење је једноставно - само скинете главу и замените је било којом најновијом друштвеном иконом или херојем. Уметник треба само да створи идеализовано, стандардизовано тело, обично обучено у тогу, а потом се додаје или одузима глава.

Ова уграђена флексибилност била је посебно важна за римску културу, која је чин заборава или изопштавања чинила једним од значајнијих облика казне за оне који су у немилости. Према писању "ИФЛСциенце", статуе су уништене и обезглављене да би се уништила успомена на особу коју су приказивали, што се често дешавало када је један цар заменио другог или је дошло до значајне промене режима.

Фото: Профимедиа

 

 

Нису све скулптуре направљене за ову флексибилност, тако да није сваки пример без главе дизајниран да заврши на овај начин. Одвојиве главе нису биле једини делови који су могли да се мењају. Неке државе су такође имале одвојене руке или друге делове, али су одвојене главе биле чешц́е.

За разлику од данас, где осрамоћена јавна личност једноставно губи образ, Римљани би могли да оду корак даље и потпуно скину главу.

БОНУС ВИДЕО: