Данашњи дан у црквеном календару посвећен је тројици хришћанских мученика. Трофим, Саватије и Доримедонт нису били истог порекла, али им је вера у Христа била заједничка.

Легенда каже да су Трофим и Саватије ухапшени за време празника у част бога Аполона када су пагани видели да се њих двојица моле Богу. Изведени су пред суд, а наређено је да им се суди одвојено.

Прво је на испитивање изведен Трофим, који је све време одбијао да се одрекне Бога и изјашњавао се као хришћанин. Начелник је наредио да се Трофим простре на земљу и туче без милости. На том месту упознао је Доримедонта. Доримедонт је био римски сенатор који је скривао да је хришћанин како би задржао положај и углед. То је користио да помаже другима. Међутим, Дионисије га је ускоро открио, па је и Доримедонт завршио у тамници са Трофимом. И Доримедонт је поднео тешко мучење.

Фото: Профимедиа

 

 

Немајући више како да поколеба двојицу хришћана, Дионисије је наредио да се Трофим и Доримедонт баце пред изгладнеле звери на јавном гледалишту. Према веровању, све животиње су одбиле да их нападну. Након тога, на суд су извели Саватија, који се такође изјаснио као хришћанин. Судија је наредио да се светац окачи на дрво.

Немоћан, мучитељ је наредио да се свецима одсеку главе и тако је њиховим мукама дошао крај.

Верници би према мишљењу цркве на овај дан, знајући за тортуру кроз коју су прошла ова три мученика, требало да се радују њиховим патњама и тортури кроз коју су прошли и из тога  изашли јачи - са вером у Бога. Иако ово звучи тешко, према хришћанском схватању, они који схватају значење овог захтева схватиће праву срећу и блаженство.

(Магазин Новости)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".