Велики број људи тврди да су њихови рођаци, комшије и пријатељи набавили потврду да су се имунизовали иако то заправо нису учинили, да би затим, на основу тог уверења, потпуно легално добијали зелени ковид сертификат. То значи да могу слободно да путују и посећују угоститељске објекте и после 20 часова, упркос томе што никад нису примили вакцину против короне.

Лажне потврде о вакцинацији могу да се набаве на више начина. Некада преко самих доктора и сестара, а некад преко посредника који узимају новац од заинтересованог купца и деле га са директором установе и сестром која је, наводно, дала вакцину.

Фото: Н. Скендерија

 

Што се цена тиче, оне се крећу од 250 до 300 евра за наше грађане, до чак 500 евра за гастарбајтере, а ови марифетлуци се углавном раде у мањим местима по Србији, јер на пунктовима за вакцинацију у већим градовима углавном постоји интерна контрола која је задужена да спречи било какве злоупотребе. Преваре се раде углавном са Фајзеровом вакцином јер је она призната у скоро свим земљама.

Надлежни органи тврде да је ово огроман прекршај, јер на овај начин особе које плате за потврду о вакцинацији доводе у опасност велики број људи. Подсетимо, прошлог петка у акцији полиције пронађено је 12 људи који су имали "лажне сертификате".

Једна жена је рекла да су њени рођаци из Швајцарске за 500 евра по особи успели да среде овај папир преко једног угледног престоничког института, и да ће и она то урадити за своју породицу јер су је обавестили да је за грађане Србије цена дупло мања.

Фото: Танјуг/Слободан Миљевић/Раде Прелић/Новост

 

- Моја сестра је из Швајцарске дошла овде само да би преузела потврду да је вакцинисана, иако јој не пада на памет да то уради. Лекари и медицинска сестра који су јој то "завршили" су јој саветовали да изабере "фајзер" јер она има пролази свуда. Платила је 500 евра, али каже да су јој рекли да је за наше грађане процедура много лакша и јефтинија.

Угрожавају здравље

Иако су на Београдском сајму почетком марта ухваћена два волонтера због издавања лажних потврда, координатор пунктова за вакцинацију против ковида-19 у Београду Зоран Бекић тврди да је то сада немогуће.

- Такве ствари су страшне и недопустиве и директно угрожавају јавно здравље. Након случајева који су се догодили, сада се врши темељна провера и контрола. Вакцинација се одвија само у једној хали и одговорно тврдим да је немогуће да се тако нешто догоди код нас. Ви прво имате ИТ стручњаке, па докторе који уносе податке, па сестре које дају вакцину и замислите да неко то ради а да на десетине његових колега у хали гледа и ћути иако зна о каквом делу је реч. Мислим да то више није могуће спровести у дело и да је сада превелики ризик да се раде било какве злоупотребе – тврди Бекић.

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".