Чувена југословенска глумица Гордана Косановић оставила је дубок траг у европској култури, али је данас често занемаривана и заборављена.

Рођена је у Ваљеву, 8. августа 1953. године, а млада се преселила у Београд, како би студирала глуму на Факултету драмских уметности.

Те године са њом су у класи Огњенке Милићевић били и Богдан Диклић, Злата Петковић, Љиљана Стјепановић, Лазар Ристовски, Снежана Савић и Радош Бајић, који ју је једном приликом назвао "трагичном хероином".

Фото: Принтскрин Јутјуб/РТС приказује

 

 

Каријера Гордане Косановић у Југославији

Остварила је улоге у филмовима "Имала је 15 година", "Ђавоље мердевине", "Врхови Зеленгоре", "Чувар плаже у зимском периоду", "Пас који је волео возове", "Освајање слободе"...

Ипак, велика љубав Гордане Косановић био је театар, у ком је забележила многе улоге. Најпре је наступала у Београдском драмском позоришту,а потом и у Атељеу 212.

Већ је била познато име у Југославији, иако још увек у првим годинама каријере, када се током позоришне сезоне 1980/81. догодило нешто о чему није ни сањала: могућност да постигне међународни успех.

Док је гледао представу "Слике жалосних догађаја", запазио ју је немачки режисер италијанског порекла Роберто Чули, који јој је понудио улогу у "Декамерону" у Атељеу 212. Ускоро је хемија између њих довела до љубави, због које је Гордана Косановић напустила Југославију.

Каријера Гордане Косановић у Немачкој

У то време, Чули је управо оснивао ново позориште – Тхеатер ан дер Рухр, које је Гордана посетила. Игра судбине желела је да то не буде обична почела: једна од глумица из представе "Бог" Вудија Алена се разболела, а Гордана је "ускочила" на њено место иако није знала немачки језик! Само на основу слуха је изговарала текст.

Био је почетак њене каријере у Немачкој.

- По доласку у Немачку само ми је језик био непознат, а језик је само једно од правила игре, а када је дете жељно игре, оно учи правила страховито брзо, готово спонтано, само да би се играло - рекла је глумица једном приликом.

Од тада је Гордана Косановић играла у свим Чулијевим представама: "Галебу", "Казимиру и Каролини", "Сну летње ноћи", "Електри"...

Због своје каријере у Немачкој била је одвојена од детета, што јој није било лако.

- Много би ме више стајало одбијање него прихватање, мада сам и прихватање скупо платила - рекла је једном приликом Гордана.

- На личном плану. Најтеже ми пада то што живим одвојено од детета... Живим између Југославије и Немачке, сваки месец путујем на недељу дана у Београд - рекла је једном приликом.

Како је истакла тада, себе није видела као "савршену мајку", што не би била и да није глумица.

- Кад се глумица одлучи за ту храброст да има и децу, мора бити свесна да на једној страни губи. Од њених уверења, људских и уметничких, зависи за који ће се губитак одлучити. За мене нема дилеме: моје дете ће морати да схвати да нема тзв. "идеалну мајку" - рекла је Гордана.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bufonerija (@bufonerija)

- Вероватно је не би имало и да нисам глумица. Ја сам се с тим суочила. Колико год ме то коштало и болело, знам да нема излаза. Знам да, ако бих оставила театар или радила половично, уз алиби да моје дете мора у сваком тренутку имати мајку уза себе, не бих пронашла праве разлоге и смисао живота.

Гордана Косановић преминула је врло млада, са само 33 године, 1896, баш на свој рођендан, а сахрањена је, по својој жељи, у Дићима, поред своје баке. У Немачкој је наредне године почела да се додељује награда "Гордана Косановић", глумцима који се одликују провокативним начином игре.

БОНУС ВИДЕО: