Mлеко и месо никако не треба комбиновати. Древни римски лекар Целзус, који је живео у првом веку пре нове ере, саветовао је својим пацијентима да обрате пажњу на комбинацију различитих врста хране.

Амерички нутрициониста Херберт Шелтон спровео је истраживање - које врсте намирница најбоље "функционишу у пару", као и које су веома лоша комбинације, а појединачно су врло корисне, као што је на пример случај са парадајзом и краставцем. Направио је систем комбиновања намирница који је назван Шелтонов принцип.

Фото: Депозитфото

 

Херберт Шелтон утврдио је да постоји намирница који се најбоље конзумира увек самостално, а то је млеко. Ова намирница садржи протеине и масти, што значи да представља лошу комбинацију са било којом другом храном, осим са киселим воћем. Млеко се, улазећи у киселу средину желуца, згрушава и, ако у њему постоји још нека храна, одмах је обавија, спречавајући приступ желучаном соку. Односно, док се млеко не свари, процес варења било којих других производа не може да започне.

А посебно је опасно узимати млеко после меса. Постоји неколико разлога за то. Нутрициониста Људмила Денисенко наводи да је најгоре то што калцијум у пуномасном млеку спречава апсорпцију гвожђа из меса.

Група америчких научника је након низа студија закључила да ако истовремено једете храну која садржи висок проценат животињских протеина (на пример, месо и сир, месо и млеко), ризик од озбиљних болести гастроинтестиналног тракта се повећава за 74%. Ова комбинација повећава ризик од развоја дијабетеса.

На пример, сир садржи пуно фосфора, а месо цинк. Ако ове супстанце уђу у стомак истовремено, фосфор ће ометати потпуну апсорпцију цинка. Често, након што једе месо и сир, особа се надима, а што је последица ферментације у цревима. Исто се дешава ако се месо "опере" млеком. Амерички научници такође не препоручују да се путер, павлака и јогурт једу са месом.

Млеко после меса, омлет са сланином, месо и сир - ово су комбинације које научници упоређују са штетом од пушења.

(Blic žena)