Цене пољопривредног земљишта из месеца у месец скачу. Према Републичком заводу за статистику, хектар је у просеку пре три године коштао 6.100 евра, а сада је 7.500! Војводина и околина Београда су најскупљи што се тиче пољопривредног земљишта. У Јужној Србији је земљиште и даље најјефтиније.

- Не бих рекла да расте цена пољопривредног земљишта, него је тај други квартал ове године забележио пораст купопродаје пољопивредног земљишта у односу на друге врсте некретнина, па се онда створила слика међу људима да је цена пољопривредног земљишта порасла - рекла је Сања Рафајловић, консултант за некретнине.

Она је истакла да се пољопривредно земљиште јако мало оглашава, а разлог томе је "право прече куповине". Уколико власник одлучи да прода своје земљиште, дужан је да га прво понуди комшијама, а тек уколико нико од њих не жели да га купи, земљиште може даље да се ставља у продају.

Објаснила је да цена земљишта зависи од врсте и локације.

- Оно које се налази близу града или значајних инфраструктурних пројеката, уколико је могуће да се преиначи у грађевинско, има већу цену, али уколико се земљиште користи искључиво за пољопривредну производњу тачно се зна за вредност у зависности од локације - казала је Рафајловић.

Она наводи да је јако важно где се земљиште налази и ако је на локацији која представља будући туристички потенцијал, онда је боље да се сачека.

(Б92)

БОНУС ВИДЕО: