За вецćину комада одецćе јасно је да их треба опрати након неколико ношења. Али када причамо о прању џинса, вечито се упадне у жучне расправе.

Неки их перу једном недељно, неки једном месечно, а неки твде да их никада не перу. Дилему колико често би требало да перемо фармерке разрешио је први човек Леви’с Чарлс Берг.

Фото: Профимедиа

 

Истину говорећи, он је вероватно тај који је и покренуо ову лавину, када је 2014. године сугерисао да џинс не мора да се пере. Недавно је у интервјуу за ЦНБЦ објаснио да је погрешно тада схваћен.

„Никад нисам рекао да не перете фармерке“, појаснио је Чарлс Берг у разговору за ЦНБЦ. Берг је говорио и о највећим грешкама у пословању.

Берг још увек не користи машину за прање веша да би очистио тексас.

Фото: Профимедиа

 

„Прави љубитељи тексаса, људи који заиста воле свој џинс, рећи ће вам да га никада не стављате у машину за прање веша. Дакле, то је оно што ни ја не радим.“

Љубитељи тексаса често кажу да ће прање фармерки утицати на њихов облик и боју, док ће остављање неопраних побољшати њихов изглед кроз стварање набора. Такође се каже да ако их не оперете дуже трају, јер ћете спречити хабање влакана тексаса – што би могло довести до рупа или цепања. Али то не значи да Берг шета у прљавим фармеркама.

Фото: Профимедиа

 

„Ако ми падне мало карија на фармерке, очистићу га. Али ја ћу га очистити на месту. А ако постану заиста гадне, знате, ако сам се знојио или нешто слично, а оне постану стварно одвратне, опраћу их под тушем“, рекао је.

Он објашњава да то значи да ће да стави фармерке под туш и да их прекрије сапуном на исти начин као што прекрива своје тело током туширања.

„Прање фармерки је у ствари велики део угљеничног отиска одеће. Индустрија тексаса троши много воде на производној страни, али и број пута који потрошачи перу своје производе такође игра улогу“, објашњава.

У САД људи могу да перу фармерке после сваког ношења, истакао је он, док би у другим деловима света одећа одлазила у машину за веш након сваких неколико ношења.

Дебата о томе колико често заиста треба да перемо своју одећу проширила се на фармерке последњих година.

„Машине за прање веша троше много воде. Због тога би мање прања одеће могло бити добро за животну средину“, сугеришу стручњаци за одрживост, посебно јер наша, често синтетичка, одећа такође ослобађа микропластику када се пере, што доприноси загађењу пластиком.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".