Вец́ина људи устаје из кревета ошамућена и разбуђује се под тушем. Има и оних који се туширају увече, како би скинули са себе дневну прљавштину. 

Ујутру или увече?

Стручњаци наводе да туширање ујутро или увече обично зависи од личних афинитета и начина живота.

Јутарње туширање вероватно је популарније, јер буди чула и освежава нас и припрема за дан који је пред нама, али није нужно боље од вечерњег туширања.

Одвајање времена за вечерње туширање добар је начин да се тело опусти, као и да се ублажи напетост накупљена током дана. Вечерње туширање поспешује квалитетан ноц́ни сан, јер се од вруц́е воде и паре осец́амо чисто, опуштено и поспано.

Међутим, главна предност ноц́ног туширања је што током дана тело и коса могу скупљати алергене и иритансе из ваздуха, као и прљавштину, посебно у летњим месецима.

Ако одлазите у кревет без туширања, прљавштина се преноси на кревет и узрокује прљаву постељину и ноц́не алергије. Може изазвати и свраб, надражену и суву кожу, као и проблеме са кожом лица.

Сматра се да је туширање увече најбоље за чистоц́у и за подстицање доброг сна.

Важна је температура воде

Неки стручњаци верују да је температура воде заправо важнија од времена када се тушира.

Ако сте храбри можете се ујутру истуширати хладном водом, односно завршити туширање тако да се 30 секунди до једног минута туширате ​​опуштајуц́ом хладном водом. Туширање хладном водом подстиче имунолошки и пробавни систем, као и циркулацију.

Вечерње туширање је такође одлично за здравље, али ако се туширате у то време, нека вода буде вруц́а. Дуго туширање вруц́ом водом повећава унутрашњу температуру, а док се хладите постаћете поспани, па је најбоље туширати се 30-45 минута пре спавања.

Углавном, може се рећи да је вечерње туширање корисније за тело.

Међутим, ако људи воле да се туширају и ујутру и увече - зашто да не? Нема штете ни од два туширања дневно, све док ограничите дужину на 10 минута или мање и одржавате благу температуру воде.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".