По њима ћете одредити генерално здравствено стање "пацијента", односно реаговати на време ако дубоки дизелски баритон постане тенор. Шалу на страну, ово су неке промене у раду мотора, а на вама је да их чујете на време и пробате да дешифрујете узроке.

Најбоље је одмах звати сервис.

Појаве ли се упозорења на инструментној плочи, односно укључе ли се контролне лампице, обавезно користите приручник за возило и проверите о ком проблему се ради па потом контактирајте сервисере.

Мотор као да ради с пола снаге

Можда је жута лампица која најављује крај испоруке горива догорела или, једноставније, можда сте остали без бензина.

Фото: Профимедиа

 

Промене у ритму рада мотора и губитак снаге

Велика вероватноћа је да имате проблема са системом паљења код бензинског мотора и требало би што пре да контактирате сервис и пријавите о чему се ради. Врло често трепери и лампица за надзор издувних гасова (жуте боје). Није препоручљиво возити такав аутомобил јер би могла да настане велика штета на мотору.

Снажни ударци у мотору

То није добар знак, а узрок би могао бити мањак уља у мотору који је вероватно настао озбиљнијом механичком неисправношћу у мотору. Станите с возилом на равној подлози и проверите ниво уља. Ако је она испод минимума назначеног индикатором на контролној шипки, долијте уље. Међутим, то је често краткорочно решење. Ако сте присиљени да возите и немате другу могућност, наставите… Али било би најбоље да су се возило превезе у сервис јер даљом вожњом могу настати велика оштећења.

Промена брзина после сваког убрзања и мотор неконтролисано иде у високе обртаје! Квачило би могло да буде проблем, а то би могло да значи да га треба заменити. Будите спремни на велике трошкове за поправку овог озбиљног квара. Квачило је можда истрошено, а један од узрока је неправилна употреба квачила од стране возача.

Мотор не жели да се покрене

Овај звук је најлакше чути јер га карактерише звук тишине, као у песми Сајмона и Гарфанкла. У том случају је велика вероватноћа да нема струје у акумулатору.

Громогласан звук

Изненадна појава дубоког громогласног звука може бити узрокована пуцањем зарђалих издувних цеви које нису на време замењене. Такво возило треба што пре одвести у сервис, јер може доћи до много озбиљнијих проблема.

Фото: Профимедиа

 

Кратко лупање и брзо гашење

Кратко брујање мотора праћено брзим гашењем мотора може бити повезано са неправилним одржавањем система каиша (ремена) који је истрошен. Пазите, километража није увек услов за замену каиша, већ и старост каиша, а сами делови коштају око 5 одсто укупне цене, односно оштећења која могу да настану на мотору.

Звиждање у дизел моторима може да укаже на квар лежајева турбо пуњача. Овај квар је праћен и густим димом из издувне цеви, губитком снаге мотора, наглом потрошњом уља, а чест узрок су нередовне промене моторног уља. Могући су и мањи кварови који се јављају код звиждука, као што је пуцање турбо цеви, што резултира јаком буком при усису ваздуха.

Није увек проблем код неисправног мотора

Ако се звук јавља када се возило креће, може доћи до проблема са мењачем, вешањем или кочницама. Понекад звукови могу бити застрашујући, као што је гласно стругање, а извор буке може бити камење заглављено између диска и лима.

У овом случају може бити помоћи, покушајте да накратко померите возило напред-назад, јер тако понекад успе да камен буде избачен из точка. Ако ова метода не успе, мораћете да позовете техничара на терену или одвезете возило у сервисни центар да би сервисер уклонио точак и испитао извор проблема.

У зимским данима глодари и разни кућни љубимци могу да уђу у моторни простор због топлоте мотора. Такође је могуће да се ове животиње запетљају у систем ремењ, па се могу јавити чудни звуци при покретању мотора. Све ово може оштетити мотор.

Фото: Инстаграм принтскрин/balkan__scena , Профимедиа

 

Глодари знају да хибернирају у топлом мотору тако што у усисне цеви убацују орашасте плодове које мотор може да усиса током рада и изазове механичка оштећења мотора, што може бити праћено и чудним звуцима, а често се могу и да прегризу инсталације у моторном простору, што може изазвати чудан рад мотора или немогућност покретања мотора.

Препоручује се да зими избегавате паркирање возила у близини контејнера са мешаним отпадом. У његовој близини увек има глодара због одбачене хране.

Пазите, погрешан избор горива при пуњењу резервоара може изазвати гласан клик мотора праћен белим димом и разним упозорењима и упаљеним лампицама мотора, а чиниће вам се као да ће се мотор распасти. Препорука је: чувајте рачун за гориво. Ово је најлакши начин да утврдите да ли је погрешно точење горива извор проблема.

Шта учинити?

Преношење звука преко мобилног уређаја вашем сервисеру неће бити од помоћи, а описивање звука је још теже, па ће се често појавити потреба за изласком техничара на терен.

Свака промена звука мотора заслужује пажњу и заустављање возила на безбедном месту које не омета саобраћај и контактирање стручног особља.

(Ревија ХАК)

БОНУС ВИДЕО: