- Већини паметних телефона нове генерације треба између 30 минута и два сата да се потпуно напуне - каже у чланку за The Conversation Ритеш Чаг, ванредни професор информацијске и комуникацијске технологије на CQ Umivesity Australia. - Стога, пуњење телефона преко ноћи не само да је непотребно већ и убрзава старење батерије.

- То се догађа зато што се литијум-јонске батерије које напајају модерне паметне телефоне хемијски разграђују као резултат образаца пуњења, флуктуације температуре и количине употребе уређаја - тврди.

У случају пуњења преко ноћи, то би значило да ваша батерија добија "boost" који је четири пута дужи него што јој је потребно. Осим што то није сјајно ни са сигурносне тачке гледишта (иако је добра вест да већина уређаја аутоматски престаје да се пуни када им батерија досегне 100 посто како би се спречило прегрејавање), проблем је и у томе што, будући да апликације раде у позадини целу ноћ, батерија уређаја неизбежно пада на 99 посто.

Фото: Профимедиа

 

Сваки пут кад се то догоди, пуњење поновно креће.

- Поступно пуњење може с временом да истроши батерију. Зато многи произвођачи имају начине на које то регулишу. Еплови уређаји нуде функцију одлагања пуњења када батерија дође до 80 посто. Самсунгови Галакси телефони дају могућност ограничења на 85 посто - закључује Чаг.

Друга ствар која је посебно штетна за животни век батерија је када допустите да се ваш телефон потпуно испразни, каже даље.

- Уместо тога, требало би да тежите одржавању нивоа напуњености између 20-80 посто - објашњава Чаг.

Ако сте корисник Ајфона, постоји и опција која вам омогућава да сачувате батерију.

- За Ајвон са иОС-ом 13 или новијим, идите на iPhone Settings > Battery > Battery Health & Charging и одаберите  Optimized Battery Charging. Ова ће поставка аутоматски смањити трошење ваше батерије, побољшавајући њен животни век - појашњава Кевин Шерон из Бек Маркета, компаније која се бави рестаурирањем старијих уређаја.

БОНУС ВИДЕО: