Џонебенет Ремзи имала је само шест година када је победила на дечијем избору за Мис. Плаве косе, нестварно плавих и широких очију, блиставог осмеха и предивне харизме, мала Џонбенет била је предодређена за успех.

Пред њом је била светла будућност, а онда ју је неко убио на Божић 1996. године.

Злочин који је згрозио Америку

Полиција је примила позив из куће Ремзијевих 25. децембра. Породица је тврдила да нису приметили да девојчице нема све док нису видели поруку на степеништу у кухињи. Порука од две и по стране била је написана руком, а од породице је тражен откуп од 118.000 долара, колико је тачно износио и бонус који је Џон Рамзи примио непосредно пре тога, пише Историјски забавник.

Папир на коме је исписао захтеве отмичар је исцепао из блока који је пронађен у кући Ремзијевих, иако нису постојали никакви трагови обијања нити уопште доказа да је било ко непознат био у дому ове породице.

Полиција је претражила кућу и приликом тог претреса није пронађено ништа сумњиво. Међутим, Џонбенет није било нигде.

Након што се вест о нестанку мале краљице лепоте проширила, у кућу су почели да пристижу пријатељи и родбина породице. Тек онда, негде око један сат после поноћи, отац Џон и његов пријатељ су у подруму пронашли тело Џонбенет. Девојчица је била пребијена и задављена. Била је везана и умотана у своје омиљено бело ћебе.

Многе нејасноће и мистерија која и данас траје

Чињеница да полицајци нису нашли тело при претресу куће је и даље огромна мистерија. Након обдукције откривено је да је Џонбенет непосредно пред своју смрт јела ананас. Воће је било потпуно несварено што је значило да је девојчицу неко пре убиства нахранио. Конзерва ананаса пронађена је у кухињи Ремзијевих и на њој су били отисци њеног брата Берка.

Ремзијеви су увек тврдили да је у то време њихов деветогодишњи син преспавао све догађаје од те ноћи и да није био упознат са нестанком своје сестре.

Полиција је одувек сматрала да је неко из куће убио девојчицу, а да су остали чланови породице покушали да прикрију убиство причом о отмици. Највише се сумњало управо на Берка и недавно објављен документарац ЦБС-а "Случај Џонбене Рамзи" тврди да је дечак убио сестру у бесу након свађе око ананаса.

 

 

Ипак, истина је да је много недоумица. За почетак, полиција је озбиљно упрскала ствар, а ово је признао чак и тамошњи шеф полиције. Они су пропустили да поступе по стандардним правилима на месту злочина, на пример, тиме што нису обезбедили кућу породице Рамзи – место злочина – и спречили долазак посетилаца. То значи да пријатељи који су нагрнули у објекат могли слободно да тумарају по кући, уз могућност да, намерно или случајно, угрозе значајне ДНК доказе.

Случај је остао нерешен до данас. Новинар Стивен Сингулар 1999. године, у књизи "Presumed Guilty: An Investigation Into The JonBenet Ramsey Case, the Media, and the Culture of Pornography" изнео је тезу да полиција никада није озбиљно размотрла могућност да је неко други био у кући те ноћи и да је убица заправо био педофил који је изабрао Џонбене зато што је учествовала на дечјим изборима за мис.

У крају у којем је живела породица Ремзи живело је и 38 сексуалних преступника, али их полиција никада није испитивала.

Тек децембра 2003. урађена је ДНК анализа генетског материјала пронађеног на девојчицином доњем вешу јер технологија ранијих година није била довољно напредна за овако нешто. Установљено је да ДНК припада непознатој мушкој особи која се не налази ни у једној бази података које постоје у САД.

На основу овог открића, полиција и суд су поднели званично извињење породици Ремзи због сумње у њих и случај је поново отворен.

Лажно признање

Пре десет година, на десетогодишњицу смрти ЏонБенет, Џон Марк Кар, наставник у школи за којим је била расписана потерница због дечије порнографије, признао је да је дрогирао и сексуално напао девојчицу, али је рекао да је умрла несрећним случајем.

Кар, међутим, није пружио истражитељима ниједну информацију која већ није била позната јавности, а његов ДНК се није поклапао с генетским материјалом нађеним на девојчицином телу. Власти су закључиле да лаже.

И даље отворен случај

Након свих грешака, нејасноћа и лажних признања, случај Џонбенет Ремзи и даље је отворен и представља мистерију. Породица Ремзи тужила је полицију, државу, као и неколико медијских кућа због лошег извештавања и чињенице да су их прогласили кривима пре било какве осуде.

Мајка Џонбене преминула је од рака 2006. године. Отац је у међувремену увећао богатство и упустио се у политичке воде.

Брат Берк је за све ове године дао само један интервју 2016. године у коме трвди да нема ништа са убиством своје сестре.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО: