У новембру нас очекује чак десет слава, а многи верници сада посебно потежу за православним календаром не би ли проверили када „пада“ слава, односно да ли ће трпеза бити посна или мрсна.

Постоје чак и породице које се традиционално држе исте трпезе годинама, не марећи за верске обичаје, али правила кажу да постоје мрсне и посне славе. Свештеници упозоравају да је служење мрсне хране у време поста или средом и петком један од највећих грехова и да је боље да не прослављају славу, него да тако поступају, преноси Блиц Жена.

На самом крају православни верници прослави су Лучиндан, једну од најучесталијих слава српских породица. Свети Лука није обележен као заветни, већ је као „црно слово“ сврстан у празнике од значаја за суштину цркве.

У јужној Србији се по првом госту који уђе у кућу на Лучиндан гата каква ће зима или година бити. У Црној Гори кажу да је дуга на небу појас Светог Луке и да, уколико је видите, то значи да свети Лука моли бога за нас.

Како се слава падала у уторак, а ниједан пост још увек није започео, припремала се мрсна трпеза.

Славе у новембру:

1. новембра: Преподобни Прохор Пчињски, како пада у среду, припрема се посна трпеза. Среда и петак се посте „на води“ (дакле и без употребе уља) током целе године, осим у периодима тзв. Трапавих недеља.Када у ове дане падне празник са црвеним словом или светитељ чије је име у календару одштампано маснијом бојом, дозвољена је употреба уља и вина. Ови дани се могу постити на уљу и у случају телесне слабости.

8. новембар: Свети великомученик Димитрије – Митровдан, посна трпеза, дозвољена је риба.

11. новембар: Преп. Аврамије Затворник, припрема се мрсна трпеза, јер се прославља у суботу.

14. новембар: Свети Козма и Дамјан – Врачеви, слава је мрсна и прославља се у уторак.

16. новембар: Обновљење храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц, припрема се мрсна трпеза.

21. новембар: Сабор Светог Архангела Михаила и осталих Небеских Сила Бестелесних – Аранђеловдан, прославља се са мрсном трпезом.

24. новембар: Свети великомученик Мина; Свети краљ Стефан Дечански, прославља се у петак и то посно на води.

25. новембар: Свети Јован Милостиви; Преподобни Нил Синајски, прославља се са мрсном трпезом.

26. новембар: Свети Јован Златоусти, Патријарх цариградски, трпеза ће бити мрсна.

29. новембар: Свети апостол и јеванђелист Матеј, слава је посна и пада у време Божићног поста, тако да се не једе месо, бели мрс и јаја. Уље и вино су дозвољени свим данима осим среде и петка који се посте „на води“.

Децембар, време Божићног поста:

4. децембар: Ваведење Пресвете Богородице, риба се једе сваке суботе и недеље као и на Ваведење Пресвете Богородице, чак и ако празник падне у среду или петак.

9. децембар: Преподобни Алимпије Столпник, једе се посно и дозвољена је риба.

13. децембар: Свети апостол Андреј Првозвани, пости се на уљу.

19. децембар: Свети Николај, Архиепископ мирликијски Чудотворац – Никољдан, посна трпеза са рибом.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".