U novembru nas očekuje čak deset slava, a mnogi vernici sada posebno potežu za pravoslavnim kalendarom ne bi li proverili kada „pada“ slava, odnosno da li će trpeza biti posna ili mrsna.

Postoje čak i porodice koje se tradicionalno drže iste trpeze godinama, ne mareći za verske običaje, ali pravila kažu da postoje mrsne i posne slave. Sveštenici upozoravaju da je služenje mrsne hrane u vreme posta ili sredom i petkom jedan od najvećih grehova i da je bolje da ne proslavljaju slavu, nego da tako postupaju, prenosi Blic Žena.

Na samom kraju pravoslavni vernici proslavi su Lučindan, jednu od najučestalijih slava srpskih porodica. Sveti Luka nije obeležen kao zavetni, već je kao „crno slovo“ svrstan u praznike od značaja za suštinu crkve.

U južnoj Srbiji se po prvom gostu koji uđe u kuću na Lučindan gata kakva će zima ili godina biti. U Crnoj Gori kažu da je duga na nebu pojas Svetog Luke i da, ukoliko je vidite, to znači da sveti Luka moli boga za nas.

Kako se slava padala u utorak, a nijedan post još uvek nije započeo, pripremala se mrsna trpeza.

Slave u novembru:

1. novembra: Prepodobni Prohor Pčinjski, kako pada u sredu, priprema se posna trpeza. Sreda i petak se poste „na vodi“ (dakle i bez upotrebe ulja) tokom cele godine, osim u periodima tzv. Trapavih nedelja.Kada u ove dane padne praznik sa crvenim slovom ili svetitelj čije je ime u kalendaru odštampano masnijom bojom, dozvoljena je upotreba ulja i vina. Ovi dani se mogu postiti na ulju i u slučaju telesne slabosti.

8. novembar: Sveti velikomučenik Dimitrije – Mitrovdan, posna trpeza, dozvoljena je riba.

11. novembar: Prep. Avramije Zatvornik, priprema se mrsna trpeza, jer se proslavlja u subotu.

14. novembar: Sveti Kozma i Damjan – Vračevi, slava je mrsna i proslavlja se u utorak.

16. novembar: Obnovljenje hrama Svetog velikomučenika Georgija – Đurđic, priprema se mrsna trpeza.

21. novembar: Sabor Svetog Arhangela Mihaila i ostalih Nebeskih Sila Bestelesnih – Aranđelovdan, proslavlja se sa mrsnom trpezom.

24. novembar: Sveti velikomučenik Mina; Sveti kralj Stefan Dečanski, proslavlja se u petak i to posno na vodi.

25. novembar: Sveti Jovan Milostivi; Prepodobni Nil Sinajski, proslavlja se sa mrsnom trpezom.

26. novembar: Sveti Jovan Zlatousti, Patrijarh carigradski, trpeza će biti mrsna.

29. novembar: Sveti apostol i jevanđelist Matej, slava je posna i pada u vreme Božićnog posta, tako da se ne jede meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka koji se poste „na vodi“.

Decembar, vreme Božićnog posta:

4. decembar: Vavedenje Presvete Bogorodice, riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak.

9. decembar: Prepodobni Alimpije Stolpnik, jede se posno i dozvoljena je riba.

13. decembar: Sveti apostol Andrej Prvozvani, posti se na ulju.

19. decembar: Sveti Nikolaj, Arhiepiskop mirlikijski Čudotvorac – Nikoljdan, posna trpeza sa ribom.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".