Постоји и начин провере дотрајалости горива, а то је да би се лампица на мотору морала упалити након што старо гориво уђе у мотор.

Многи ће аутомобиле без проблема остављати више месеци на паркингу или у гаражи не размишљајући о томе да и гориву које се налази у резервоару може да истекне рок. Важно је знати да гориво ипак има релативно кратак рок трајања и на то би требало да обратимо пажњу како не би дошло до проблема са аутомобилом.

Како саветује Ревија ХАК, бензин и дизел не би смели да буду у резервоару дуже од два до три месеца јер након тог периода губе својства и тако су потенцијална опасност за мотор.

У биодизелу, с којим се меша дизелско гориво има бактерија које након неког времена почну да стварају муљевите наслаге, а могућа је и корозија горива или зачепљење система довода горива.

Фото: Д. Миловановић

 

Гориво правилно чувати

Рок трајања може у великој мери да зависи од услова у којима се гориво чува, у каквим посудама (канистерима, бурадима, резервоарима аутомобила…), колико су те посуде чврсто затворене, при којој температури се чувају.

Уколико се бензин налази у наменском канистеру за гориво са чепом који не дозвољава испаравање и продор ваздуха, бензин може да „издржи“ и до 6 месеци или чак до годину дана. То у великој мери зависи и од температуре на којој се чува.

На пример, британски РАЦ (Роyал Аутомобиле Цлуб – слично као АМСС код нас) каже да бензин може да траје 6 месеци ако је прописно ускладиштен. Конкретно, уколико је у чврсто затвореном канистеру на 20 степени Целзијуса, тад може 6 месеци. Али ако је на температури од 30 степени Целзијуса, онда само 3 месеца.

Подсетимо, цене дизела и бензина су промењене за ову недељу у Србији.

БОНУС ВИДЕО:

(Блиц)