- У свему постоји фактор судбине, а када се деца усвајају ви их не бирате, они вама дају дете. Када смо је угледали, ми смо њу заволели. Имала је шест месеци када сам је довела - рекла је она.

Како је даље истакла, она никада од Петре није крила да је усвојена.

- Сећам се јер је код нас дошла жена Американка која је усвојила дете из Србије, та мала је имала 4-5 година, а жена је имала и још једно млађе дете које је дојила, па ме је Петра питала да ли сам ја њу дојила. Ја сам рекла тебе нисам, она ме је питала јеси ли Луку и Матију, ја сам рекла јесам јер сам њих родила, а тебе нисам. То је био први пут да сам то рекла, она је тада имала 4-5 година. Касније смо јој објашњавали у односу на њена питања. Расла је са том чињеницом и информацијом, а друга олакшавајућа околност је била што су најбољи пријатељи Лукини и Матијини били усвојени, тако да је то њој било најнормалније - навела је Ана за "РТС".

Фото: Милена Анђела, Фото: Инстаграм принтскрин/divaccp

 

Ипак, Петра је у Србији доживела веима непријатно искуство.

- У Америци ми је било сасвим другачије искуство, овде се у медијима познајемо по тати, тамо сам само Петра и други нису обраћали пажњу, имали смо у току часова, увек сам говорила о себи да сам у Србији и да сам усвојена, они кажу то је баш интересантно, и ту се све заврши, а овде кад сам дошла, овде су ме зезали у школи. Говорили су да ћу бити црна овца, да су ме усвојили да ви добро изгледало у новинама, да су то урадили да би себе подигли, да буде да су они урадили ту ствар... Нисам била једина коју су зезали, и друге су у школама дирали због тога јер је то непозната тема људима. Желим да научим људе да је то велика и хумана ствар - искрена је била Петра.

Принтскрин Истаграм

 

Ана је признала да је одувек желела да усвоји дете.

- Тада су биле тешке године овде у Србији... Људи усвајају обично јер немају деце, али знам доста људи који имају своју децу, а који би усвојили дете да овде у Србији није толико компликована процедура. У Америци је то другачије, није табу тема. Сусретала сам се са разним предрасудама, али се нисам обраћала на то. Пубертет је за децу која су усвојена још већа траума јер је тада њихов идентитет пољуљан и мисле да их је неко напустио. Неко од њих преокрене ту трауму у своју користи. Ко хоће да усвоји дете, то треба да уради, у љубави нема разлике, деца се исто воле - рекла је Ана за Блиц.

БОНУС ВИДЕО: