Међу њима се налази и она колико кафе не штети и како се она слаже с млеком?
На ова питања одговара професорка физичке хемије др Светлана Станишић.
- Можете конзумирати кафу онако како вам највише одговара, јер све зависи од вашег укуса. Кафа и млеко су по себи корисни напици, сваки са својим карактеристикама. Кафа садржи одређене антиоксидансе и фитохемикалије које могу позитивно да утичу на ваше здравље. Са друге стране, млеко је богато хранљивим састојцима. Када се помешају не стварају никакве токсичне спојеве, објаснила је др Светлана Станишић.
Међутим, постоји и неколико негативних аспеката ове комбинације. Према њеном мишљењу, када се кафа и млеко конзумирају заједно, може доћи до успорене апсорпције хлорогене киселине из кафе, а ова киселина делује као полифенол са антиоксидативним и протуупалним својствима.
То значи да млеко може успорити апсорпцију корисних компонената из кафе. С друге стране, кафа такође може смањити апсорпцију калцијума из млека.
(радиосарајево.ба)