Јовановић је навела да је први школски дан протекао добро и да су школе примењивале све препоручене епидемиолошке мере.

- То је значајан дан за све ђаке и школе су средине које прве треба отворити, а последње затворити. Дата је сагласност у епидемиолошком смислу да се крене са редовном наставом, а само у 15 средина се примењује комбиновани режим, док средњошколци у Тутину имају онлајн наставу - рекла је Јовановић.

Најавила је да ће се сваког петка правити пресек стања у школама и да ће локални институти и заводи давати препоруке који режим треба примењивати у настави.

- Свакодневно локални заводи и институти прате епидемиолошку ситуацију и у овом тренутку не можемо да кажемо да ли ће и у којим срединама бити промена у режиму рада школа, али свакако ће бити неких промена. Важно је да се нагласи да је свака промена привремена и односиће се на конкретну школу и средину - додала је Јовановић.

Навела је да је број вакцинисаних просветара око 50 одсто и апеловала на просветаре да се вакцинишу, а када је реч о броју заражене школске деце рекла је да она нису праћена током лета, јер тада нису боравила у школи.

- У периоду од јануара до априла, 15.000 деце школског узраста имало је корона вирус. Апелујемо да ако родитељи примете да дете није адекватног здраственог стања остане код куће и да га не шаљу у школу - нагласила је Јовановић.

Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

 

Када је реч о броју вакцинисане деце, Јовановић је рекла да је прву дозу до сада примило око 5.800 деце узраста од 12 до 18 година, а да је обе дозе примило око 4.000 деце.

Указала је да је важно да родитељи деце узраста до 16 година пре вакцине одведу дете код педијатра.

- Уколико нема здрастевних препрека дете може да прими вакцину уз сагласност родитеља. Деца старија од 16 година, као и одрасли сами потписују сагласност за вакцинацију - објаснила је Јовановић.

Када је у питању трећа доза вакцине, Јовановић каже да је најбоље да грађани изаберу ону вакцину коју су већ примили.

- Најбоље је да приме исту, уз услов да је прошло више од шест месеци од последње дозе. Трећа доза је потребна јер после шест месеци ефикасност вакцине пада и потребан је подстрек - рекла је Јовановић.

Додала је да и лекари на самом вакциналном пункту могу дати препоруку коју вакцину да примите.