Занимљиво је, међутим, да је Бојку, према писању медија из Северне Македоније, себе свесно жртвовао како би ставио тачку на серију ликвидација из крвне освете.

Пре него што је убијен, захтевао је од чланова своје породице и најближих сарадника да зауставе крвопролиће, бојећи се наводно да ће остати без мушких потомака.

Сумња се да га је убио плаћени убица из Базела, али тај случај још није решен. Крвна освета би могла да буде мотив за убиство Бојкуа, а једна од претпоставки је да је главом платио смрт Ситема Истрефија (23) који је страдао у о обрачуну две зараћене породице око концесија плажа на обали језера у Струги.

Ескалација сукоба између породица Бојку и Истрефи догодила се 13. децембра 2015. у насељу Езерски лојза. У тој размени ватре убијен је Ситем Истрефи, а његов брат Прентим Истрефи тешко рањен.

Брат Дилавера Бојкуа, Башким Бојку (45) је био теже рањен, и он је био у притвору, док је син Дилавера Бојкуа, Ермин успео да побегне. Дилавер је тада побегао из Северне Македоније.

Фото: Профимедиа

 

 

Извори из његовог окружења тврде да се он 18 месеци крио на различитим локацијама у Албанији, Црној Гори и КиМ. Почетком лета 2017, са потпуно промењеним изгледом, вратио се у Стругу. Упућени кажу да из куће није излазио без панцира и да је око себе је увек имао јако обезбеђење.

Упркос предострожности, наводи "Нова Македонија", Дилавер Бојку је знао да ће бити убијен, па је одлучио да се жртвује зарад заустављања крвне освете. Зато је престао да се крије. Вратио је своје "право" лице, није више носио панцир, обезбеђење му је било "тање"...

Постоје индиције да је најмање пет особа учествовало у организацији убиства, а да је један од њих био директни извршилац. Убица Бојкуа неколико дана пре злочина је долазио у његов локал на плажи, попио би пиће и отишао. Убица је и тог понедељка сео за сто, а када је попио пиће, платио је рачун и ушао у тоалет. По изласку из тоалета, око 16.15, мирно је пришао столу где је седео Дилавер Бојку, извукао пиштољ и испалио му један метак директно у слепоочницу. Хитац је био смртоносан.

Сведок са места злочина је тада за македонске медије пренео да је убица после убиства на српском језику гласно изговорио:

- Сада си бескористан!

Након злочина, убица је почео да бежи у правцу стадиона Караорман, а када је приметио да га јуре двојица гостију, окренуо се и према њима испалио два метка, након чега су се гониоци повукли.

Убица је затим сео на мотор, на главу ставио тамну заштитну кацигу и побегао. Верује се да га је на путу за Охрид чекао камионет "мерцедес", у чију се приколицу попео не силазећи са мотора. Оданде је пребачен до охридског аеродрома "Св. Апостол Павле", где је у 16.35 пришао шалтеру да чекира авионску карту за лет у Базел. У чекаоницу за полетање је ушао још у 17.15 часова, иако је авион требао да полети тек у 18.30 часова. Он је касније убијен у Швајцарској.

Бојку је некада контролисао два главна илегална правца за транспорт девојака и жена. Један који је ишао из Бугарске, а други из Албаније. Оба канала су завршавала у његовом родном селу Велешта код Струге, које је важило за место са највећим бројем проститутки у Македонији. Тамо је тада у сваком тренутку било од 200 до 250 жена спремних за продају. Лека је за себе задржавао двадесетак најлепших, које је нудио клијентима у свом бару "Експресо", а након пар месеци рада код њега, он их је продавао на КиМ, где је овај бизнис био још профитабилнији.

Дилавер Бојку, који је био "мозак" ове врсте организованог криминала на Балкану и у Европи, дуго је за полицију био неухватљив, јер се уочи сваке рације благовремено склањао и крио захваљујући информацијама које су до њега цуриле из МУП.

У фебруару 2003. године је био ухапшен и осуђен на 6 месеци затвора, али је већ у јуну успео да побегне. Само две недеље касније био је ухапшен у Улцињу и враћен у Македонију, где је потом осуђен на 3,8 година затвора због посредовања у вршењу проституције.

Након одлежане казне, 2007. године је пуштен на слободу, а две године касније поново је био ухапшен због нарушавања јавног реда и мира. Недуго потом, заједно са сином Ермином, био је ухапшен због напада на полицајца са ножем.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: