Вида је истакла да је она била прва која је прочитала шта је написао, да је често себе осуђивао и да је био много осетљив. Она је рекла да ће се о Жарку причати још дуго и да је он једна митска личност. Присетила се представе коју је маестрално извео, "Кањош Мацедоновић". Нкада није могла да му се обраћа са ти, а мишљења је ''да није умро од болести већ од - туге'' и да су се једно другом отворено поверавали. 

- Био је необично осетљива особа. Стално се бојао да је у аутобиографском писању у нечем претеривао, себи попуштао, да није негде себе ставио у први план и улепшавао стварност и своју личност - рекла Огњеновић.

- Међутим, видела сам да то пише зрела, стабилна особа, која анализира тај догађај. Не зовем га кривицом, испоставило се да то није кривица, али он га је тако третирао. Живео је са тим догађајем у срцу, у понашању, на уснама - навела је Огњеновић.

Фото: АТА имагес

 

Вида каже да "тако отворен текст, прочишћен, ослобођен сваког претеривања, маштарења и било које врсте неког емоционалног дискурса, који би изазвао сажаљење или сузе, или стање као да треба да праштамо или да му оправдамо, напротив".

- То је било описивање чињеница какве су биле, опис себе у њима и њих у себи. Без гомилања придева, ламента, самосажаљења...Била сам задивљена текстом - рекла је редитељка. Огњеновић је рекла Лаушевићу да је добро урадио што је написао књигу, јер му је потребно да се осврће на оно што је било, да изанализира са своје тачке гледишта и дубине осећања. То сте урадили тако маестрално, чисто, и тако непосредно, као неко дете које се правда пред одраслима за нешто што је урадило, а није смело", оценила је Огњеновић. Када је Лаушевић предлагао да пређу на ти, Огњеновић му је одговарала да не може прећи на ти са неким кога тако мало познаје. "Ви сте сувише сложена личност, сувише далеко од обичног. Ти је нешто обично, узгред, блиско, а ви сте далеко изнад ове примитивне и обичне стварности. Имам потребу да вам кажем Ви, јер ваша личност је обухватнија од ти - навела је редитељка.

- Кад се сада сетим 'Кањоша' и Жарка, увек сам о њему мислила да је митска личност, као да је дошао из неког свог света, обитава међу нама. Сад мислим да је та представа била нека врста мита - присетила се Огњеновић.

Једном приликом док се изводила представа у Будва град Театру, падала је киша, а Лаушевић и остатак глумачке поставе су киснули, али наставили су да играју а публика је то са одушевљењем прате са сунцобранима изнад себе. 

Фото: Принтскрин/Јутујуб/Da sam ja NEKO

 

-Какав је то био невиђени дослух извођача, Жарка у првом реду, и публике. Рекла сам му тада: 'Жарко, ви би ово могли и да шапућете, сви би разумели'. То је био његов дар за глуму - његова кожа је глумила, коса, очи. Сваки покрет је био смишљен да исконски прати оно што ће рећи - оценила је Огњеновић.

Редитељка је мишљења да је Лаушевић знао шта са сваком речи треба да уради: 

- Кањоша је тако добро сложио у својој глумачкој лабараторији, да је то што је приказивао изгледало аутентично, и ви сте веровали сваком његовом гесту - истакла је Огњеновић.

(Тањуг)

БОНУС ВИДЕО: