Српска православна црква и верници 22. новембра славе свете мученике Онисифора и Порфирија, свеце који су у време цара Диоклецијана осуђени на смрт због ширења хришћанства. Такође, данас се прославља и празник посвећен Светом Нектарију Егинском, једном од највећих исцелитеља у историји хришћанства.

Свети Онисифор и Порфирије

Онисифор и Порфирије су одмах по хапшењу признали да исповедају хришћанство, тврдећи да је Бог само један.

У пресуди је наређено да се свеци најпре мучки претуку, а онда да се завежу за коње како би их ови растргли.

Тропар

Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Предање каже да када су свеце после батина везали за коње, али да животиње нису желеле да послушају команду и растргну их.

Један од коња наводно је легао поред Порфирија, одбијајући да устане све док и њега нису пребили насмрт. Пошто му је било жао животиња, Онисифор је затим издао команду коњима да их растргну.

Коњи су његову наредбу послушали и растргли су свеце које хришћани и данас сматрају једним од највећих мученика.

Свети Нектарије

Свети Нектарије рођен је 1. октобра 1846. године у Тракији. Био православни теолог и светитељ, по рођењу добио је име Анастасије Кефалас.

Након завршене основне школе, преселио се у Цариград, а 1866. године прешао је у град Хиос, где је радио као учитељ. После десет година службе, замомонашио се и узео име Лазар.

Године 1877. примио је монашки постриг под именом Нектарије, и јерођаконски чин. Неколико година је живео у Атини, где је 1885. године дипломирао на Богословском факултету. Исте године, примио је и чин архимандрита, и постао секретар Александријске патријаршије. 1889. године, изабран је за митрополита Пентаполског.

Нектарије је 1892. године примио службу проповедника у Грчкој, а у периоду 1894-1908. водио јетеолошку школу у Атини. Након одласка у пензију, живео је у Тројичком манастиру у Егини, по којој се и назива Егински.

Преминуо је у Атини, 8. новембра 1920. године, од рака простате. Канонизован је 1961. године од стране Цариградске патријаршије.

Мошти овог светитеља налазе се у манастиру Тумане код Голупца. Према веровању над његовим моштима дешавала су се разна чуда исцељења

Молитва светом Нектарију Егинском

О, мироточива главо, светитељу Нектарије, архијереју Божији!

У време великог одступништва и безбожништва, побожношћу си просијао и сакрушио главу прегордога сатане, који нас је израњавио.

Тога ради дарова ти Христос да лечиш болести неизлечиве, које нас спопадоше због безакоња наших.

Верујемо: заволео те је Бог праведнога, да тебе ради нас грешне помилује, од проклетства да нас разреши, од болести да нас избави и да се по свој васелени слави страшно и преславно Име Његово, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молећи се Светом Нектарију многи верници успели су да нађу спас од рака, парализе, Паркинсонове болести, излечили су се и људи који су имали проблеме са бубрезима, очима, мозгом. Чак су забележена и поједина чуда да је спасао људе у разним несрећама – саобраћају, бродоломима, па и нападима ајкула и змијским уједима.

Познато је и свето уље Нектарија Егинског, које се може наћи у Руској цркви на Калемегдану, као и у манастиру Раковица.

Чуда је чинио, како кажу, и за живота, али она су посебно постала видљива након његовог упокојења.

Наиме, верује се да је довољно да на болно место утрљате мало уља и изговарате молитву овом свецу, уз пуно љубави и поштовања.

БОНУС ВИДЕО: