- Јуче смо имали у више наврата интервенције тог типа. Непосредно после поноћи, на територији општине Сјеница имали смо евакуацију три страна држављанина Републике Кипар, који су остали завејани у свом аутомобилу. Наши припадници ватрогасно-спасилачке јединице Сјеница су заједно са мештанима их ослободили, сви су добро, наставили су пут даље.

Проблем је настао зато што их је навигација са магистралног пута упутила на локални пут који води ка планини Голији и у месту Врапци су остали завејани. Након тога смо имали евакуацију лица у Ивањици у месту Добри До, такође заједно са мештанима наши припадници ватрогасно-спасилачких јединица су безбедно евакуисали два лица - рекао је Александар Радосављевић, заменик начелника Управе за ватрогасно - спасилачке јединице СВС на ТВ Прва и додао:

- После тога смо имали на планини Тари, тамо смо имали госте једног хотела који су остали заглављени на путу Мокра Гора-Тара, ту смо интервенисали и безбедно их транспортовали до хотела. Након тога смо у вечерњим часовима имали опет Нови Пазар, пет лица завејана у три возила, сви су ослобођени, сви су добро. И онда, непосредно после поноћи, Врање на путу, Врање Крива Феја, аутобус, целу ноћ, управо пре него што смо ушли, јавили су ми да је интервенција при крају. Значи, двадесет четири лица су безбедно евакуисана и сви су добро. Наши момци, десет ватрогасаца са четири возила и двоје моторних санки су целу ноћ радили евакуацију тог аутобуса - нагласио је Радосављевић.

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Горан Михајловић открио је какво нас време очекује у наредном периоду.

- Што се тиче времена наредних дана очекује нас сличан тип времена. Два, три дана без падавина па онда падавине. У уторак снег у планинским пределима, а у нижим пределима би то била и киша, суснежица и снег. Затим четвртак и петак без падавина, али већ за викенд очекујемо благи пораст температуре. У нижим пределима би опет биле падавине кише, снега у планинским пределима и даље повећање снежног покривача. Оно што би још додао јесте да већ после ове прве снежне епизоде имамо 30 до 40 центиметара снега у планинским подручјима и у том смислу можемо рећи да је зима на прави начин и почела - рекао је Михајловић и додао:

- Детаљну прогнозу за саму новогодишњу ноћ не можемо још увек да дамо, али оно што можемо рећи да би у децембар уз мало топлије време неких степен степен и по у односу на просечне вредности имао падавине негде око или нешто изнад просека 45 мм на северу до неких 70-80, у напланинским пределима и до 100 мм укупне месечне количине поадавина. Ове опште карактеристике месеца указују да би имали честе продоре са појавом кише или снега у планинским пределима би то свакако био снег. Статистички погледано последње деценије и време у новогодишњој ноћи не можемо доћи до правог закључка јер негде трећина нових година је било са снегом, трећина са кишом, а трећина без падавина тако да нам статистика не помаже у овом случају.

Апел

Сектор за ванредне ситуације апелује на грађане да уколико постоји упозорење РХМЗ да се очекују велике количине падавина, временске непогоде без преке портребе никако не треба кретати на пут, а пооготово не тамо где су путеви непреоходни.

- Ако то морамо аутомобили односно возила би требало да буду спремна за зимску сезону и да кретање буде прилагођено условима пута што доста често можемо да видимо да није случај. Препоручујемо да резервоари буду пуни горива да батерије мкобилни телефона буду пуне да имају топлу одећу храну, воду у случају да остану завејани дужи временски период и увек могу да позову 193 дају локацију објасне у каквом сус е проблему наши и ватрогасци ће брзо доћи - казао је Радосављевић.

БОНУС ВИДЕО:

(Курир/ТВ Прва)