Полиција је објавила њену фотографију и опис и истражује све могуће мотиве и разлоге њеног нестанка. Девојчица је, како је раније наведено, висока 175 цм, тешка 58 кг, има тамносмеђу косу, смеђе очи, носи протезу, има младеж на десној страни лица, а на себи је носила плави џемпер, кратку црну јакну, црне фармерке са бочним џеповима и беле “најки” патике са браон пругама на ђону.

Фотографије девојчице лепљене су у центру Скопља у нади да ће се неко од пролазника сетити неке информације, пише локални портал Телма.цом.мк. Последњи сигнал са њеног телефона био је на Булевару Партизанске одеје, преко пута Универзалске сале.

Вања је у понедељак кренула у школу у 7.20 и већ у 7.35 није била доступна.

Према речима мајке Зорица, девојчица је била добро расположена пре одласка и није се жалила на проблеме. Зорица је рекла да Вања није имала проблема са малтретирањем, да породични односи нису нарушени и да немају непријатеља. Мајка је изразила захвалност за рад полиције која је формирала специјални тим и чини све да пронађе Вању.

“Сумњам да је киднапована”

Вањина мајка је на “Фејсбуку” навела да је њена ћерка у 7.20 ујутро кренула у школу и да јој се отад изгубио сваки траг.

- Последњи пут је виђена у Дебар Малу на путу за ”Песталоци”. Ако имате било какву информацију, позовите 075/400 816 - написала је забринута жена.

 

 

- Сумњам да је киднапована. Вања је насмејана изашла из куће, дала сам јој новац за доручак и отишла је у школу. Моја другарица ми је написала да није дошла на час, у сталној смо комуникацији са њом и јавим јој ако је Вања болесна и не може да дође у школу. Вања има 14 година и иде у девети разред. Не излази много, има неколико пријатеља и углавном је код куће. Проверили смо све њене налоге на друштвеним мрежама, имам све њене лозинке и нема ничег сумњивог. Вања није таква девојка и нема много постова. Заиста сумњам да је киднапована, дај Боже да грешим. Да знам да је побегла и да имам проблема са њом, сигурно не бих дизала толику панику. Проверавају се и камере, све се дешавало на путу од куће до школе, овде негде код Партизанске се види да је скренула са уобичајеног пута до школе, а њен мобилни сигнал нестаје код Рузвелтове, код фискултурне сале – рекла је мајка за Ммс.мк.

Полиција је порталу потврдила да је Вањин нестанак пријављен 27. новембра у 8.35 сати и да предузимају мере за проналазак девојчице.

- У циљу решавања случаја и проналажења лица одмах по пријему пријаве, укључени су пуни капацитети СВР Скопље на највишем нивоу, обављен је низ разговора са блиским особама малолетника, прегледане камере итд. Истрага се интензивно наставља - саопштио је МУП.

Јавност на ногама

Како пише “Дојче веле” (DW), северномакедонска јавност је на ногама због Вањиног нестанка, неколико дана пре покретања система раног упозоравања на несталу децу "Пронађи ме".

Потрага траје од понедељка а у њу су укључени полиција, породица, али и бројни грађани и другови из разреда који деле објаве на друштвеним мрежама, лепе постере са њеном фотографијом и траже било какве информације о томе где је девојчица нестала.

Грађани Северне Македоније ће од децембра имати на располагању систем раног упозоравања на несталу децу назван “Пронађи ме” (најдиме.орг.мк), где могу да поднесу пријаву и помогну у проналажењу несталих лица, али под условом да је већ алармирана и полиција.

Власти се надају да ће са том платформом успешније трагати за несталим особама дељењем релевантних информација. Страница у случају нестанка Вање је већ постављена.

Таквих система има у Европи и САД, а већ и у региону. У Србији је од краја октобра почео да функционише систем “Пронађи ме”, по угледу на такозвани “Амбер Алерт”, који хитно обавештава јавност када дете нестане, наводи DW.

Када неко пријави нестанак, МУП реагује одмах и не чека да прође 24 сата или 48 сати од пријаве. Затим, у зависности од доступних информација о разлозима нестанка, врши се локално или централно саопштење, а по потреби и међународно саопштење.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: