Тито је запалио томпус, иако се у Белој кући у том тренутку не пуши више од две деценије, наводи ББЦ на српском у тексту од пре три године у којем је описана Титова узвратна посета Америци, а у чијој организацији је учествовао Никсонов шеф Стејт департмента Хенри Кисинџер, који је јуче преминуо у 101. години.

Никсон је 1970. године био први амерички председник који је посетио СФР Југославију.

Историчарка Радина Вучетић казала је том медију да је Тито три пута био у посети САД, а од 1962. године сви амерички председници су му честитали рођендан.

 

- Тито је боравио у Кемп Дејвиду, приватној резиденцији америчког председника, што је чињено само када је домаћин хтео да покаже посебно уважавање за госта, а на оваквом третману су предано радили дипломате Богдан Црнобрња и Хенри Кисинџер - казала је Вучетић.

Она је рекла да је Тито "и вечерао у Белој кући".

Фото: Профимедиа

 

- О опуштеној атмосфери сведочила је и Титова посета Хјустону и НАСА (центру) и фотографије Тита са каубојским шеширом, уз сусрет са холивудским звездама - навела је историчарка.

 

 

Стеван Недељковић, асистент на предметима међународних односа на Факултету политичких наука, казао је да је реномиране дневне листове у САД занимало баш све о југословенском председнику - од врсте шкотског вискија који је пио, до карактеристика прстена који је носио.

 

 

- Није заборављено да је Тито каснио у свим приликама током тродневне посете, али му домаћин то није замерио - додао је Недељковић.

БОНУС ВИДЕО:

(Курир/ББЦ на српском)