Заморан задатак одмрзавања аутомобила је разлог зашто многи људи касне ујутру. Покушај стругања леда стругачем и искушење да идете у крајност да га полијете топлом водом може бити фрустрирајуЋе. Али постоји мање екстреман, иако бизаран, трик који укључује употребу црвеног лука, пише Мирор.

Бивша репортерка Мирора Дени Скот одлучила је да провери да ли један од најјефтинијих трикова функционише или је то само мит.

Једне веома хладне ноћи, Дени је протрљала црвени лук на прозору аутомобила. Њиме, наиме, треба претходну ноћ протрљати прозоре, јер црвени лук треба да помогне у спречавању стварање мраза током хладних ноћи.

- За овај мали научни експеримент, одлучила сам да је најбољи приступ ветробранском стаклу на страни сувозача у случају да ми слојеви смрзнутог лука блокирају поглед - рекла је Дани.

Фото: Профимедиа

 

- Као што се и очекивало, лук је био мало смрдљив, али сам метод је био супер брз и лак, чак и у мраку. Лоша страна овога је што када сте ушушкани у својој топлој кући морате да изађете на хладни, ноћни ваздух - додала је она.

Дани је открила да мазање стакла на аутомобилу црвеним луком не траје дуго и да само одсечете врх и то би требало да буде довољно за све површине.

Отишла је следећег јутра да види да ли је трик заиста успео

- Изненадила сам се када сам открила да црвени лук спречава накупљање леда на стаклима аутомобила, иако је мраз преко ноћи био минималан. Постојала је јасна разлика између површина ветробранског стакла које сам премазала луком и површина које нисам. Да је мраз био гори, ово би ме сигурно спасило од досадног стругања - открила је Дани.
- Разлог због којег овај трик функционише је тај што шећер у луку ствара баријеру на стаклу, што доводи до разбијања молекула и спречава стварање леда - објаснила је она.

- Сигурно ћу поново користити овај трик, посебно када морам негде ујутру да журим. Најбоље је то урадити када вам остане лук од кувања. Занимљиво, и кромпир ће имати исти ефекат као и црвени лук, тако да свако ко не може да поднесе помисао да би мирис лука у његовом аутомобилу могао да проба кромпир уместо тога - истакла је Дани на крају.

БОНУС ВИДЕО: