Zamoran zadatak odmrzavanja automobila je razlog zašto mnogi ljudi kasne ujutru. Pokušaj struganja leda strugačem i iskušenje da idete u krajnost da ga polijete toplom vodom može biti frustrirajuĆe. Ali postoji manje ekstreman, iako bizaran, trik koji uključuje upotrebu crvenog luka, piše Miror.

Bivša reporterka Mirora Deni Skot odlučila je da proveri da li jedan od najjeftinijih trikova funkcioniše ili je to samo mit.

Jedne veoma hladne noći, Deni je protrljala crveni luk na prozoru automobila. NJime, naime, treba prethodnu noć protrljati prozore, jer crveni luk treba da pomogne u sprečavanju stvaranje mraza tokom hladnih noći.

- Za ovaj mali naučni eksperiment, odlučila sam da je najbolji pristup vetrobranskom staklu na strani suvozača u slučaju da mi slojevi smrznutog luka blokiraju pogled - rekla je Dani.

Foto: Profimedia

 

- Kao što se i očekivalo, luk je bio malo smrdljiv, ali sam metod je bio super brz i lak, čak i u mraku. Loša strana ovoga je što kada ste ušuškani u svojoj toploj kući morate da izađete na hladni, noćni vazduh - dodala je ona.

Dani je otkrila da mazanje stakla na automobilu crvenim lukom ne traje dugo i da samo odsečete vrh i to bi trebalo da bude dovoljno za sve površine.

Otišla je sledećeg jutra da vidi da li je trik zaista uspeo

- Iznenadila sam se kada sam otkrila da crveni luk sprečava nakupljanje leda na staklima automobila, iako je mraz preko noći bio minimalan. Postojala je jasna razlika između površina vetrobranskog stakla koje sam premazala lukom i površina koje nisam. Da je mraz bio gori, ovo bi me sigurno spasilo od dosadnog struganja - otkrila je Dani.
- Razlog zbog kojeg ovaj trik funkcioniše je taj što šećer u luku stvara barijeru na staklu, što dovodi do razbijanja molekula i sprečava stvaranje leda - objasnila je ona.

- Sigurno ću ponovo koristiti ovaj trik, posebno kada moram negde ujutru da žurim. Najbolje je to uraditi kada vam ostane luk od kuvanja. Zanimljivo, i krompir će imati isti efekat kao i crveni luk, tako da svako ko ne može da podnese pomisao da bi miris luka u njegovom automobilu mogao da proba krompir umesto toga - istakla je Dani na kraju.

BONUS VIDEO: