Данас ће сваки верник да пости јер Ваведење пада у време великог Божићног поста.

Фото: Јутјуб принтскрин/ТВ ХРАМ

 

Богородица је рођена у Назарету, а ћерка је Светих праведника Јоакима и Ане. На рођењу је добила име Марија, и са родитељима често одлазила у јерусалимски храм још као беба.

Ана је, према предањима, Марију родила у седамдесетим годинама уз Божји благослов. Пре него што је остала трудна, Ана и Јоаким су се заветовали да ће, уколико буду имали потомство, дати своје дете у храм. Тако је још у својој трећој години Марија уведена у храм у Јерусалиму, где ју је на улазу дочекао отац Светог Јована Претече, првосвештеник Захарије. Он ју је поставио на први од дванаест степеника који су водили у најсветији део, назван Светиња над светињама. Марија се на остале степенике попела сама, иако је то било тешко и одраслим људима.

То је заправо догађај који 4. децембра прослављамо као Ваведење, односно улазак Пресвете Богородице у храм. Ваведење је и слава манастира Хиландара.

Марија је у храму остала девет година. Пошто су јој у међувремену умрли родитељи, свештеници су одлучили да је удају за 80-годишњег удовца Јосифа, који је већ имао одраслу децу.

Фото: Википедија

 

Тако су, према предању, задовољени строги прописи који не дозвољавају да девојка остане девица до краја живота, већ је свака морала да се уда. Марија је живела у Јосифовој кући као што је живела у храму, тако да је она била прва монахиња - она која је живот завештала Богу.

По црквеном календару за децембар 2023. године 4. децембра слави се као женски празник, и то посебно од стране породиља и жена које се надају заштити и благослову за потомство.

Традиционално, избегавају се важни послови, а верује се да ће поштовање овог дана донети срећу и благостање.

Верници пажљиво посматрају временске прилике, тражећи знакове о томе каква година може да их очекује. Ова веровања преносе се с колена на колено, чинећи Ваведење значајним културним и верским наслеђем. Посебна пажња се зато и посвећује временским условима, с уверењем да они одражавају карактер наредне године. Сунчан дан означава лепу и сунчану годину, док киша или јак ветар указују на плодну или неродну годину, респективно.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".