Дебар Маало – Мирковци (Скопска Црна Гора) – Бразда – непознат правац. Овако је изгледала путања кретања убице Вање Горчевске (Ђорчевске) и његових помоћника. А све је почело у строгом центру Скопља. Код зграде у близини "Илинденског" булевара, око које је десет локала. То је место које врви у сваком делу дана. У близини зграде су и градске надзорне камере — најмање три, од којих је једна усмерена тачно на улицу у којој је аутомобил којим је била одведена Вања био паркиран.

До места где је одведена и убијена потребно је око 40 минута. Овако изгледа реконструкција бруталног злочина који је потресао цео Балкан.

Понедељак, 27. новембар

7.20 часова

Вања Горчевска изашла је из куће. Обично је у пратњи сестре, али не данас. Овог пута је сама, јер је њена сестра изостала са часа, па је остала код куће. Изашла је из куће и кренула ка излазу из зграде. Ту су је чекале две особе, док је украдени „ситроен” био паркиран на улици. Претходне ноћи су сазнали детаље да ће Вања сама изаћи из куће и планирали како да изведу отмицу.

Двојица су је зграбила, везала и ставила у врећу за спавање. Извели су је из зграде и ставили у ауто. У непосредној близини налази се и аутомобил "рено", који их стално прати током целе путање кретања. Оба возила полазе у исто време.

7.40 часоваМајка Зорица Горчевска добија обавештење од одељенског старешине да Вања није на часу. Покушава да је добије на телефон — али је искључен. Последњи сигнал са њеног телефона зрачи код „Силба”, односно „Броз кафеа”. После овога губи се сваки траг.8.35 часова

Пошто не може да ступи у контакт са њом, а Вања није у школи – Зорица јавља да јој је ћерка нестала. У том тренутку нема информација да је киднапована, нити има сумње у то.

Полиција добија информацију и почиње да делује. Алармирају се полицајци који врше провере и почиње саслушање. Мајка контактира две-три Вањине другарице, које се нису чуле, нити знају где је девојчица.

Истовремено, Вања се већ налази у аутомобилу "ситроен", који је кренуо ка скопским Мирковцима. Тачна локација у селу није позната.

10.00 часова

Вања се налази у гепеку „ситроена” који је претходно украден од убијеног Велесовчанина Панчета Жежовског (74). Она је наводно жива, али везана у врећи за спавање.

Према прорачунима "Гугл мапе", постоје две путање које би возило могло да прати. Кроз оба је потребно око 30 до 40 минута да се од зграде у којој је зграбљена стигне до Мирковаца где је одведена. Једна путања је преко Качаничког пута, док је друга преко Бутела и Радишана.

Панче Жежевски

Поред „ситроена” стално је и возило марке „рено”. У једном од њих био је и првоосумњичени Љупчо Палевски-Палчо — који је осумњичен да је пуцао у Вању. Према прорачунима, стигли су у Мирковце око 8.20 часова. Није познато шта се догодило између доласка и 10 часова.

Према сведочењима, Палчо је пуцао у Вању у 10 сати, а једна особа је стајала на стражи. На овај корак, како наводе из МУП-а и Тужилаштва, особе су се одлучиле након што су, како су рекли — "ствари измакле контроли".

Након убиства, ископали су рупу и у њу бацили њено тело, а потом рупу закопали. У недефинисано време, осумњичени купују бензин који им је потребан да запале "ситроен" како би уништили доказе.

Александар Горчевски

11.00 часова

У међувремену, Александар, отац убијене Вање, одлучује да своју ћерку пријави као несталу. Министарство унутрашњих послова прима пријаву, без икаквих детаља и сумњи од стране оца. Он тада није осумњичен и сарађује са полицијом.

Стално је на располагању инспекторима, одговара на позиве, јавља се станици. Али ни у једном тренутку не указује да постоји план иза отмице.

12.08 часова

Ово је време када се на друштвеним мрежама објављује апел мајке Зорице за помоћ. Она истиче да се Вањи губи сваки траг и објављује две фотографије девојке. У објави указује како је обучена, како изгледа, одакле је кренула и куда је требало да стигне.

Прво Зорица оставља свој број телефона. Касније га, због великог броја спекулација, брише и позива све који имају информације да се јаве полицији, али још увек нема ни трага ни гласа од Вање.

Ниједна информација у том тренутку није од помоћи. Грађани се мобилишу. Деле се иницијативе за самосталну потрагу широм Скопља, док су њене фотографије освануле на стубовима широм града. Вања је у овом тренутку већ убијена, према тврдњама осумњичених.

20.00 часова

Редакција „Скопја1” контактирала је мајку Зорицу у ово време, која нема нових информација о ћерки, за којом се интензивно трага. На питање да ли су она или отац са неким имали поремећен однос — демантовала је наводе.

- Разведени смо, али немамо прекинуту везу. Ево, ту је сваки дан, има кључ од стана. Обоје смо оријентисани на децу, немамо прекинуте везе. Он је овде, ево га, са мном - наводи мајка.

Потрага се наставља наредних пет дана, различите информације у јавности

„Одвезена у белом возилу“, „Одвезена на Косово“, „Дођи и води је из џамије“ — само су неке од дезинформација које су кружиле друштвеним мрежама и узнемириле јавност. Кружиле су различите тврдње, од којих ниједна није била поткрепљена ни материјалним ни вербалним доказима.

Већ 28. новембра, 24 сата након пријаве, Вања је пријављен нестанак на сајту МУП-а. Истог дана, у поподневним сатима, за њом је расписана потерница, прво национална, а потом и међународна.

Фотографије нестале девојчице Вање

Њене фотографије објављене су на сајту Интерпола. На границама је била на тзв „стоп листа“.

Министарство унутрашњих послова основало је штаб који је тражио девојку по целом Скопљу. Али узалуд. Претражено је по подрумима, кориту реке "Вардар", верским објектима. Истовремено, прегледане су и направе које су одузете породици, а за које је министар унутрашњих послова Оливер Спасовски рекао да су дали одређене податке – не прецизирајући шта.

Међутим, пресудни су били снимци надзора. Прегледано је преко 70 снимака са различитих места. Прати се траг који је довео до првих осумњичених.

Четвртак, 30. новембар

Главни осумњичени за организацију и извршење убиства Вање, као и Панчета Жежовског из Велеса је Љупчо Палевски-Палчо. Реч је о мушкарцу који је био бизнисмен, па политичар, а завршио као контроверзна личност а која сада има статус осумњиченог за два убиства.

Док траје потрага за Вањом која је почела 27. новембра, он непрестано дели објаве на друштвеним мрежама. Углавном, уперене против западне политике, док се самит ОЕБС-а одржава у Скопљу. Док цела Македонија тражи Вању, он не објављује ни једну једину реч о 14-годишњој девојчици на својим десетинама профила које поседује.

У четвртак, 30. новембра, напушта Македонију. Аутомобилом креће за Београд. Вози га адвокат Васко Стојков. Он је данас медијима рекао да нема никакве везе са тим догађајем, нити је знао да је Палчо осумњичен.

Он је за „Телму” рекао да му је, пошто је схватио за шта се сумњичи Палевски, послао поруку да се врати и да изјаву јер је то озбиљна ствар. Он није желео да открије да ли је и какав одговор добио, рекао је да је све испричао полицији, али од тада више нема контакт са Палевским, који је, осим што му је био адвокат у одређеним случајевима, био и његов пријатељ.

Из Београда је Палчо кренуо у Бугарску, трагови које је оставио за собом показују. За њим је расписана међународна потерница.

Љупчо Палевски и Велибор Манев

Субота, 2. децембар

Полиција интервјуише сведоке, међу којима је и један од тренутно осумњичених. Он даје информације преко којих почињемо да разоткривамо читав злочин који су починили. Локације су проверене, људи обезбеђени. Потрага за Вањом се наставља.

Вербални докази се пореде са материјалним, цела прича се спаја. Возило "ситроен" је лоцирано и успостављене су везе између два убиства.

За Вањом се и даље трага. Касно увече откривају се први језиви детаљи.

Недеља, 3. децембар, ујутру и у подне

Вањино тело је пронађено закопано. Локација се налази у селу Мирковци, у околини Скопља. Како се обезбеђују лица и докази, нова лица добијају статус осумњичених – детаљи се не деле до вечери.

Полиција трага за Палчом, који је недоступан. Утврђују да је ван Македоније.

Проналазе тројицу саучесника — Велибора Манева, Влатка Кешишева и Борета Видевског. Признају кривицу и све радње које су починили.

Све изјаве се поклапају. Управо из њих се истиче отац Александар, као особа која је учествовала у плану киднаповања.

Кажу да је Александар дао информацију о времену када Вања креће у школу и да ће тог дана бити сама. Практично, оне указују на то да је Александар имао контакт са Палчом — за кога се сумња да је убио Вању.

Недеља, 3. децембар

20.57 часова

Тужилаштво издаје саопштење.

- После обимних мера и активности које су предузели полицијски службеници СВР Скопље, данас (03.12.2023.) у околини Скопља и у близини Велеса пронађено је беживотно тело малолетне В.Г. (14), чији нестанак је пријављен 27.11.2023., док је поред ње пронађено и тело П.Ж. (74) из Велеса, који је пријављен као нестао 24.11.2023. У вези са два случаја осумњичено је пет особа, од којих је троје задржано, једно је ван земље, а једно лице тренутно се налази у полицијској станици.

Претходно је, у вези са кривичним делима, пронађено изгорело возило марке "ситроен", а након вештачења обезбеђени су материјални докази о умешаности лица, за које ће, након комплетне документације случајева, бити поднета одговарајућа кривична пријава. у координацији са јавним тужиоцем. Из спроведених истражних радњи утврђено је да су оба убиства извршила иста лица, чији је мотив „себичност”. Такође, из спроведених оперативних мера, утврђено је да је малолетни В.Г. је возилом одведена са улаза у стан, а из датих података са саслушања је утврђено да је убијена истог дана (27.11.2023. године) око 10.00 часова.

Одмах по пријему пријава за нестала лица предузете су мере и активности на њиховом проналажењу, а формиран је посебан Оперативни штаб у СВР Скопље, на чијем челу је био начелник СВР Скопље. Извршени су претреси у кућама и другим просторијама на подручју СВР Скопље, СВР Велес и СВР Штип, при чему су пронађени и одузети мобилни телефони, рачунари, возила и др., обављени бројни разговори са породицама, познаницима, пријатељима и лица која су хтела да имају било какву информацију, а у истражне радње свакодневно је било укључено неколико стотина полицајаца који су искључиво радили на овим случајевима.

Јавни тужиоци Основног јавног тужилаштва Скопље и Основног јавног тужилаштва Велес извршили су увиђај на две локације на којима су пронађена тела несталих. Издати су налози за обдукцију тела жртава и за правилну идентификацију. Такође су издати налози за прикупљање и вештачење свих трагова и доказа са обе локације.

У данима након нестанка двојице мушкараца, јавни тужиоци су издали налоге за претресе више локација, обезбеђивање снимака видео надзора, лоцирање на основу базних станица, анализу и форензику електронских уређаја, форензику материјалних трагова и доказа, укључујући аутомобил повезан на догађај. Интервјуисана су лица која су могла да имају одређена сазнања о догађају и на основу свих прикупљених доказа расветљен је догађај у погледу осумњичених починилаца и њихових мотива. Након извршених доказа и наложених вештачења, тужилаштво ће против свих осумњичених покренути одговарајуће поступке.

Истовремено, против спекулација и дезинформација према којима овај случај има националну позадину, обавештавамо вас да су сви осумњичени македонске националности - наводи се у саопштењу.

Потерница

Понедељак, 4. децембар

00.00 часова

Осумњичени су приведени Кривичном суду, где им је одређен притвор.

(Скопље1)

БОНУС ВИДЕО: