Да ли ће се Мирослав сам предати? Мора ли Србија сада да га изручи, шта ће бити са девојчицом која је, у међувремену, овде кренула у трећи разред, стекла другаре и живи са мајком?

Девојчица је у Хрватској оцу одузимана два пута због, како се тврди, занемаривања.​ Дете је у дому провело нешто више од годину дана, а како девојчица не би завршила на усвајању, Мирослав је узео ствар у своје руке.

- Ја долазим на границу, код себе немам пуномоћје и мислим се они ће мени рећи жао нам је, дете не може прећи границу, мора се вратити. Нећу им ништа рећи, видећу после шта ће да буде. Она је заспала на задњем седишту, ја сам дао полицајцу исправе, вратио ми је и ништа ме није питао, стиснуо сам гас и прошао - овако своју исповест започиње дека Мирослав за ТВ Прва.

Прича је само наизглед имала срећан крај, девојчица је код мајке у Србији, оба родитеља су поднела захтев за старатељство. Деда Мирослав није испоручен Хрватској, он је у Сремској Митровици, има посао којим издржава унуку и виђају се сваки викенд. А онда је уследио позив.

Фото: Принтскрин/Прва ТВ

 

- Ја сам то сазнао од адвокатице по службеној дужности, она ми је рекла да је против мене покренута оптужница за кривично дело против породице брака и деце. Ја сматрам да немам ништа заједничко са таквом врстом оптужнице, с обзиром на то да смо управо ја и дете породица, и ништа нисам учинио против њених интереса.

Општински суд у Осијеку издао је европски налог за хапшење Мирослава, што значи да је за њим издата међународна оптужница. На заказано рочиште се није појавио, међутим, закон каже да се њему може судити и у одсуству.

- Нисам се одазвао зато што знам да ћу ја док то не докажем завршити у истрази. У тој истрази могу бити до седам месеци. Ја водим бригу о мојој унуци у смислу облачења, школских књига, екскурзије, и на крају крајева нисам хтео због тога што нисам починио никакво казнено дело против породице и брака, јер смо ми управо породица.

Адвокатица Ивана Томић, стручњак за међународно право, каже да до тог решења долази када постоји нарочита потреба да се њему суди уколико је у бекству, уколико је у другој држави суђење није могуће, или уколико та држава не мора да га испоручи, а може се рећи да јесу испуњени неки од тих услова.

- Не знамо да ли је суд донео то решење о суђењу у одсуству, али свакако постоји та могућност. То је и према хрватским прописима и према нашим. Дакле, без обзира што се не одазива на позиве суда њему може да се суди, у тој ситуацији он мора имати браниоца по службеној дужности који му је постављен.

Фото: Принтскрин/Прва ТВ

 

Адвокатица која му је у Хрватској додељена по службеној дужности рекла је Мирославу да највероватније без његовог присуства ништа неће моћи да се заврши, да он треба да оде у Хрватску.

- Ја сам њој предложио да она пита да ли може да ми се обезбеди одбрана са слободе, јер мени је у интересу да се докаже да са таквим казненим делом немам ништа.

Адвокатица Томић каже да теоретски гледано, уколико се Мирослав појави, европски налог за хапшење може бити стављен ван снаге, али и да суд може третирати да је он лице за које постоји повећан ризик да ће се наћи у бекству или да ће поново напустити Хрватску, па у тој ситуацији суд може да му одреди истражни затвор, односно притвор.

Оно што иде Морславу у прилог, то је двојно држављанство Хрватске и Србије. 

-То јесте један убрзани и поједностављени поступак екстрадиције, али је он обавезујући за чланице Европске уније. Србија у овом тренутку то није, тако да ми не морамо да поступамо по том налогу, али у случају да се упути нека друга замолница или потерница Републици Србији, ми нисмо у обавези да по њој поступимо уколилко је Мирослав држављанин Републике Србије. Тако да ми немамо обавезу да изручимо напег држављанина, да се ради о држављанину стране државе, онда бисмо морали.

Фото: Принтскрин/Прва ТВ

 

Мирослав истиче да ће се појавити у Хрватској ако Србија буде у обавези да га изручи.

- За мене је најважније да дете више не може нико макнути из Србије. Прошло је више од годину дана, дете се овде уклопило, иде у школу. Свако њено померање би било против њених интереса. Она је већ по казни била тамо. Није својом вољом отишла у дом, насилно је одведена у сузама."

Адвокатица Томиоћ истиче да се поставља питање да ли је заиста било у најбољем интересу детета да буде смештена у дом, а да не буде поверена другом родитељу. 

- Интерес детета треба да буде на првом месту, али често одлуке не изгледају тако.

Дека Мирослва се ни најмање не каје за све што је урадио.

- Ја сам спасио дете. Немам намеру да се враћам у Хрватску. Ја сам тамо кућу оставио, посао, све, само да њу заштитим. Не бих могао да пређем преко тога да њој неко уништи живот. Нипошто нећу да идем, ја том детету требам и даље. Мало је тешко бити подстанар у мојим годинама, али зарадим колико зарадим, немам избора, она је приоритет. Њу више нико не може макнути одавде, а ја како прођем, прођем.

Уколико би се спор водио против Мирослава, суд би могао да му пропише казну затвора и до 10 година.

БОНУС ВИДЕО:

(Мондо)