- Заустављање пада наталитета и старања о деци и њиховом образовању, породичне су теме које се тичу свих нас и морамо их решавати с нашим женама и мајкама - рекао је Ким Џонг Ун док је белом марамицом брисао сузе с лица.

Према извештају УН из ове године, просечан број деце који роди жена у Северној Кореји је 1,8, чиме је само настављен пад у тој категорији.

Иако је Северна Кореја једна од најсиромашнијих нација на свету, промена у њеној демографској структури слична је оној у богатим земљама, кажу стручњаци.

Многе породице у Северној Кореји не желе да имају више од једног детета јер знају да им за њихово одгајање и школовање треба пуно новца - рекао је Ан Кјунг-су, администратор сајта који се бави здравственим проблемима у Северној Кореји.

Пјонгјанг је 70-их и 80-их година спроводио програме контроле рађања како би успорио послератни раст становништва. Стопа фертилитета у земљи забележила је велики пад након глади средином 90-их, кад је умрло стотине хиљада људи.

 

 

Према извештајима који су ове године објавили севернокорејски државни медији, земља је увела низ бенефиција за породице с троје или више деце, укључујући бесплатне стамбене аранжмане, државне субвенције, бесплатну храну, лекове и кућне потрепштине, као и образовне погодности за децу.

Агенција за статистику Јужне Кореје проценила је како популација Северне Кореје износи 25,7 милиона, а предвиђа се да ће до 2070. године смањити на 23,7 милиона.

Ах верује како је Ким Џонг-ун почео све чешће да се појављује у јавности с ћерком Ким Ју-ае јер се нада да ће тако охрабрити Севернокорејце да имају што више деце.

(Јутарњи лист)

БОНУС ВИДЕО: