Православне молитве представљају један од најбитнијих делова духовног живота верника Православне цркве. Ове молитве често имају дубоко теолошко и мистично значење, а верници их користе како би изразили своју веру, покајање, захвалност и молбе Богу.

Верници су често у забуни како се треба молити, посебно када је нека специфична ситуација у животу. Протојереј-ставрофор Душан Колунџић данас решава то питање.

- Један ученик Христов поставио питање Христу: 'Господе, научи нас молити се Богу'. Та молба је произвела највећу реку молитве у свету, Молитву Господњу Оче наш…, коју из дана у дан, из године у годину, из века у век понављају молиони следбеника Христових. Добро је што ништа не знамо о том ученику, јер он на тај начин представља све нас. Сви смо ми представљени у њему и он у наше име говори: 'Господе, научи нас молити се Богу!'

- Свака молитва, изговорена речима или остала у мислима, произнесена гласно или шапатом, кроз хиљадама година старе псалме или слободно надахнуће из срца, уствари је излазак пред Бога. О томе је Христос говорио и Самарјанки: 'Кад би ти знала дар Божји и ко је тај који ти говори: дај ми да пијем, ти би тражила од њега и он би ти дао воду живу' (Јован 4, 10). Тим речима Христос нам је дао кључ за схватање настанка молитве.

Фото: М. Анђела, Википедија/јавно власништво

 

- Можда сте чули причу о Светом Сави, када је учио неписменог човека да се моли Богу. Нашао га Свети Сава како прескаче неки шанац и кад скочи на једну страну он каже 'Ово теби', а на другу страну, каже 'Ово мени'. Упита га Свети Сава шта то ради, а он одговори: 'Молим се Богу'! 'Зашто се тако мучиш', рече му Свети Сава, 'ја ћу те научити како да се лакше молиш'. И научи га Свети Сава молитву Господњу, 'Оче наш'… Овај човек захвали, а Свети Сава седе на лађу и отплови. Одједном, виде он онога човека како трчи по води и виче: 'Опрости духовниче, ја заборавих ону молитву, па не знам шта ћу сада'! Одговори му Свети Сава: 'Добри човече, кад је твоја вера тако јака да идеш по води као по сухом, настави и даље да се молиш као и досад'. Прича је прича, али и добра поука. Наша молитва ће бити угодна Богу, па ма је ми читали из најопширнијег молитвеника или изговарали својим речима, само да је прожета чврстом вером у Бога и милост Његову и да знадемо шта од Бога тражимо. Зна Отац ваш шта вам треба пре но што заиштете од њега (Матеј 6, 8), али Он жели да му се обраћамо за све наше потребе.

- И Бог ће услишити све наше молбе, за нас и ближње од користи, јер Он нам каже: 'Иштите, и даће вам се; тражите, и наћи ћете; куцајте и отвориће вам се' (Матеј 7, 7).

На питање како усагласити свакодневни а духовним животом, отац Душан је дао више него илустративни одговор вернику који је исказао забринутост да због бављења спортом не може да се моли и да пости:

- Кажеш да тренираш сваки дан. Значи, активно се бавиш неким спортом. У спорту, појединачном или колективном, мора постојати снажна концентрација, како би постигао свој или своје екипе циљ. Кад је тако, онда се чудим како не можеш да се концентришеш на молитву и пост, како то да посна храна отежава или онемогућава тренинге. Добар спортиста мора да буде и добар верник, јер спортиста поштује дисциплину, чини духовни и телесни напор да би постигао циљ, уздржава се од преједања и алкохола, дувана и наркотика, у свему живи уредним животом. А то Бог и Црква захтевају и од својих верника. Да дисциплиновано поштују Божје и црквене заповести, да се труде, телесним и духовним снагама, да очувају свој живот у заједници са Богом и својим ближњима. Замисли једног фудбалера који вредно тренира, али утакмицу увек посматра са клупе за резервне играче. Верник, који се свакодневно, као и Ти, редовно моли, који се покаје за своје пропусте, грешке и огрешења, пред самим собом, који пости на Бадњак, можда и Велики петак, на 'велике свеце и велике дане', а не пости среду и петак, као ни вишедневне постове и, коначно, који се не причешћује, личи на фудбалера са клупе. Зар то може бити циљ доброг фудбалера и доброг верника. Узнастој зато, драги брате, да повежеш пост и молитву, јер су то крила врлинског живота човековог, која га уздижу ка Богу. А Христос је рекао да се и зли дуси, дакле сва искушења човекова, могу одагнати само молитвом и постом (Матеј 17, 21)

Фото:Профимедиа

 

Постоје четири степена молитве:

  • Први степен-молитва телесна, стајање, читање.
  • Други степен је молитва у којој су речи повезане са умом (пажљива молитва).
  • Трећи степен је када свака реч молитве "одјекује" не само у уму већ и у срцу. Ако се у молитви изражава нека молба онда се у срцу осећа силна жеља за тим што се тражи.
  • Четврти степен је молитва без речи, стајање пред Господом у миру и потпуној преданости.

Најважније је чување срца у миру. У срцу треба да влада мир, ћутање. Када осетимо погодно расположење можемо прекинути ћутање завршењем Исусове молитве. Она је у почетку гласила: "Господе Исусе Христе, Сине Божији и Речи Божија, Богородице ради, помилуј ме!". Временом су монаси скраћивали молитву и она данас гласи: "Исусе, Сине Божији, помилуј ме!". Молитва се изговара са осећањем ако не можемо онда покушајмо да срцем припаднемо Господу. Како будемо напредовали у чувању мира у срцу и у сабраности ума у срцу, Бог ће нам раније или касније према степену чежње дати дар сталне умосрдачне молитве. Молитва ће се вршити у срцу лако и неосетно као дисање, без престанка ће тећи у нама. 

Молитве

Молитва Господња

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да будевоља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Молитва Пресветој Богородици

Богородице Ђево, радуј се благодатна Маријо, Господ је с Тобом; благословена си Ти међу женама, и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших. Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

Фото: Профимедиа

 

Молитва Светом Сави

 О, свештена главо, преславни чудотворче, Светитељу Христов Саво, српске земље првопрестолниче, чувару и просветитељу, а свих хришћана добронадежни пред

Господом заступниче, Теби припадамо и молимо се: дај нам да будемо учесници љубави Твоје према Богу и ближњима којом је душа твоја за живота испуњена била. Озари нас истином, просветли ум и срце наше светлошћу Божанствене Науке. Научи нас да по примеру Твоме, љубимо Бога и ближњега свога и заповести Господње непогрешиво да испуњавамо, да будемо и ми чеда Твоја, не само по имену, него и по целом животу свом. Моли се, Свети Архијереју, за Свету Православну Цркву и отаџбину Твоју земаљску, која Те увек са љубављу поштује. Погледај милостиво на сваку душу верних Твојих поштовалаца, који траже милост и помоћ Твоју. Буди над свима у болестима лекар, у јадима посетилац, у бедама и невољама помоћник, а у часу смртноме милостиви покровитељ и заштитник, да се помћу Светих Твојих молитва удостојимо и ми грешни да задобијемо вечно спасење и наследимо Царство Небеско. Да, Свече Божији, не постиди уздања нашег, које на тебе чврсто полажемо, него нам  укажи твоју многомоћну заштиту, да славимо и појимо дивнога међу светима својима, Оца и Сина и Светога Духа, свагда сада и увек и у векове векова. Амин.

Свагдашње молитве православног хришћанина

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин. Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин. Слава Теби, Боже наш, Слава Теби. Царе Небесни, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и даваоче живота, дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше. Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас (трипут). Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин. Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена твога ради. Господе помилуј (трипут). Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада и увек и у векове векова. Амин.

Символ Вере

Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог. И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог; рођеног, не створеног, једносуштног оцу, кроз Кога је све постало; Који је ради нас људи и нашег спасења сишао са небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Ђеве, и постао човек; И који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен; И који је васкрсао у трећи дан, по Писму; И који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца; И који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја. И у Духа Светога, Господа, Животворнога, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке. У једну, свету, саборну и апостолску Цркву. Исповедам једно крштење за опроштење грехова. Чекам васкрсење мртвих. И живот Будућега века. Амин.

Химна Богородици

Достојно је ваистину да блаженом зовемо Тебе, Богородицу, увек блажену и свебеспрекорну, и Матер Бога нашега.Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, Тебе што Бога реч непорочно роди, ваистину Богородицу, ми Те величамо.

(Србија Данас)

БОНУС ВИДЕО: