За овај злочин, као и убиство седамдесетчетворогодишњег фризера Панча Жежовског осумњичено је петоро људи, на челу са Љупчом Палевским Палчом. Да трагедија буде још већа, сумња се да је у свему овоме учествовао и отац убијене девојчице Вање.

Сви осумњичени су ухапшени, док је Љупче Палевски Палчо, након бекства, ухваћен у Турској и у току је процес његове екстрадиције. У последњим наступима македонске полиције износе се нови детаљи и истраге, а јавност и струка и даље постављају многа питања око саме отмице и вођења истраге, на које још, на жалост, нема одговора.

Дејан Раденковић, бивши помоћник начелника управе криминалистичке полиције МУП-а Србије, истакао је да је главно питање зашто полиција није поступала по методологији рада, још од убиства фризера Жежовског. У том случају, како каже, убиство Вање Горчевске могло је бити избегнуто.

Фото: Јутјуб принтскрин/VASKO EFTOV

 

Мистерија возила

- Ништа није урађено како треба. Када је његов нестанак пријављен, локална полиција није поступила како треба. По добијању пријаве полиција је морала да изађе на лице места, да разговара са комшијама... Увек се поступа по процедури када је у питању нестанак особе - каже Раденковић за Блиц.

Истиче да је убеђен да, да се одмах кренуло у потрагу за њим, убиство мале Вање би било спречено. Раденковић се пита и како је могуће да полиција није кренула у потрагу за возилом убијеног Панча, када се приметило да и оно недостаје.

- Постоје паметне камере, убаците само регистарски број и оне вас обавесте када сниме то возило - каже Раденковић. Поставља и питање зашто је некоме баш требало возило неког старца и зашто би због тога морао да убије човека, када на сваком кораку може да се украде возило.

Фото: Друштвене мреже

 

- Након монструозних убистава Палчо се потпуно нормално понашао. Имао је конференције, оглашавао се на друштвеним мрежама... Да ли се ради о психопати, видећемо. Свакако је злоупотребљавао тај свој друштвени положај који је стекао политичким ангажовањем - каже Раденковић.

Имао информације "изнутра"

Бивши помоћник начелника управе криминалистичке полиције МУП-а Раденковић тврди и да је убица имао сигурно информације о томе у ком правцу се креће истрага и да је на основу тога деловао тако да побегне из земље. Интересантно је и то што у Београд креће баш са адвокатом, јер је очито желео да га има "при руци", наводи Раденковић.

- Он је сигурно имао информације како иде потрага за Панчом и да полиција апсолутно ништа не ради у вези са тим случајем. Зато се тако опуштено и кретао и радио то што је радио. Апсолутно сам сигуран да је имао помагача, односно некога ко му је говорио у ком смеру иде истрага. Сигуран сам и да ће он користити сва правна средства која су му на располагању да одуговлачи екстрадицију, Адвокати ће добро припремити одбрану - каже Раденковић за Блиц.

Спекулације да је у цео случај уплетена и секта, Раденковић оцењује као могућност да полиција Северне Македоније намерно пушта лажне информације, како би скренула пажњу са истраге.

- Љупчо је био ултрадесничар, али не верујем да је радио за службу државне безбедности Македоније. Али, да ли је био сарадник неког од њих, то је могуће. Једна новинарка из Северне Македоније означила је да је Љупчо имао везе са "прљавим полицајцима", тачније са тим полицијским подземлјем, како је она рекла - каже Раденковић.

Очекује и да ће изручење трајати до годину дана, и да ће оптужени Палчевски користити сва средства како би избегао правду у својој земљи.

Улога оца у злочину

- И као човек и као професионалац не могу да верујем да је неко своје дете ставио на длан таквим монструмима. Имали смо случајева да родитељи тргују својом децом, али овако нешто... Треба бити опрезан, на крају крајева, када је улога оца у питању. Он сигурно има неку улогу у свему томе - каже Раденковић.

Такође, изражава и неверицу да је злочин учињен из користољубља. Ја не учествујем у истрази - али овде немамо ниједну чињеницу да је у питању користољубље. Како смо чули, они имају и ашов и лопате за копање рупе. Девојчицу одводе у атар села, без да су у било ком моменту тражили откуп од родитеља. Ми немамо ниједан елемент користољубља - каже Раденковић.

Фoто: Фејсбук принтскрин/skopje1.mk

 

Неко мора да каже да постоје пропусти полиције

- Да су трагали за возилом од почетка до овога не би ни дошло. Они уопште нису третирали догађај као битан. Апсолутно мислим да постоје пропусти полиције и да, ако су иоле озбиљна држава неко би морао да се обрати јавности и да каже - да, било је пропуста у том и том сегменту. Али тешко да ће то неко себи приуштити да уради. Међутим, велики је и притисак јавности - каже Раденковић за Блиц.

И наше безбедносне службе учествовале у хватању Палевског

- Они су се обратили полицији РС, колико видим, наше безбедносне службе су биле укључене у лоцирању Палевског. Границу је прешао сасвим нормално. И сама чињеница да је он кренуо са адвокатом говори о томе да је он планирао да има сигурност поред себе, ако се нешто деси. Он је човек који је знао да манипулише - не би ме чудило да је он убедио ове људе да су злочини стварно почињени због 500 евра и ради користољубља - закључује Раденковић.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: