Судија Општинског суда у Задру, Сталне службе у Бенковцу, Игор Бергхаус пресудио је у четвртак, 21. децембра, одштету од 1793.09 евра утврдивши како је за његову несрећу и повреде одговорна Општина као власник комуналног објекта, пише Задарски.

Несвакидашњи пад догодио се дан пре Дана мртвих, 30. октобра 2016. године, док је Сукошанац са супругом на новом гробљу носио аранжмане у обе руке. Одједном се нашао у јами до прса. Осетио је јак бол у левој страни бедра и кука те је распарао панталоне. Супруга је била испред њега те је, када се окренула и видела га у рупи, почела јаукати. У близини је била и њихова познаница која је викала да изађе док су му "вруће ране", на што је он рекао да не може јер је имао јаке болове.

Како су га обе безуспешно покушавале извући, рекао им је да причекају те је извадио мобилни телефон из стражњег џепа и назвао 112.

- Рекао сам им да сам пао у гроб на новом гробљу у Сукошану, на што су се они насмејали. Објаснио сам им да имам болове у нози и да се не могу смирити, након чега су ме спојили с Хитном службом с којима сам такође причао док сам још био у гробу - рекао је на суду.

Суд пресудио у корист човека

Посведочио је како је његова супруга тада назвала директора Милана Рочака те му рекла да јој је супруг пао у гроб, да је Хитна дошла, да је гроб отворен и постоји опасност да још неко падне. У том тренутку је на гробљу било преко 200 људи, била је недеља, те се око спорног гроба скупило око 50 људи кад је хитна дошла са сиренама.

Након што је извучен из гроба Сукошанац је колима хитне помоћи превезен у задарску Опшпту болницу где му је утврђено потпуно напукнуће у десном колену и делимично напукнуће у левом колену.

- Бетонска плоча која се налази на стази намењеној за кретање пешака на гробљу која без упозорења ненадано попусти под тежином просечне особе представља опасну ствар за коју одговара њен власник, овде тужено лице, који с друге стране није доказао нити један од екскулпацијских разлога из чл. 1067. ЗОО-а (Закон о обавезним односима) - наводи се у пресуди те се додаје како складно Закону о комуналном предузетништву одржавање гробља представља комуналну делатност која се као јавна служба обавља од јединице локалне самоуправе.

(Индекс.хр, Задарски.хр)

БОНУС ВИДЕО: