Наставља се натпросчено топло време и време налик пролећном и то на самом крају децембра. Температуре су већ данима знатно изнад просека, у понедељак су на истоку Србије достизале 22°Ц, а готово свакодневно прелазе 15°Ц.

Иначе, већ данима преко северне Европе се са Атлантика и са запада премештају снажни циклони са орканским олујама. Захваљујући високом ваздушном притиску изнад нашег подручја и термичког висинског гребена са југозапада, ови системи не могу да допру до нашег подручја и премештају се доста западније и северније од Србије

Истовремено, висок ваздушни притисак условљава ведро време, а са Медитерана струји веома топла ваздушна маса.

У Србији ће данас бити сунчано и веома топло за ово доба године. Максимална температура биће од 10 до 16°Ц, у Београду до 15°Ц.

Новогодишна ноћ

Очекује се ведро и врло угодно и веома пријатно време. У појединим низијама, долинама и котлинама очекује се магла, па се у тим пределима препоручује додатни опрез у саобраћају због смањене видљивости. Хладно ће бити само на југу и југоистоку Србије и у котлинама. Температура ће се кретати од 0°Ц на југу и југоистоку Србије и у котлинама западне Србије до 6-8°Ц на северу Србије и то пре свега у Београду и у Војводини и у тим пределима биће и најтоплије. Истовремено, у Војводини се очекује повећање облачности, пред јутро и киша.

Снег

Ведро ће бити и на планинама. Снежног покривача биће само на планинама изнад 1300-1400 метара надморске висине и то око 10 центиметара, а снежних падавина неће бити у нарендом периоду. Дакле, планине попут Златибора и других нижих планина неће имати снежни покривач, а чак и оне високе попут Копаоника имаће врло мало снега. Прошле године за први јануар снега није било нигде у Србији, па ни на оним највишим планинама и то по први пут у историји откад се врше мерења.

Дакле, пред нама је још једна топла и угодна новогодишна ноћ и веома топли 31. децембар и 1. јануар, уз праве пролећне температуре и до 15-16°Ц, а у новогодишњој ноћи од 0 до 8°Ц. С обзиром на то да је просек минималне јутарње температуре за крај децембра и почетак јануара од -5 до 0°Ц, а максималне дневне од 1 до 5°Ц, видимо да ће температуре бити и за 10 степени више од напоменутог просека.

Подсетимо, 1. јануар 2023. године донео је Србији најтоплији дан откад се врше мерења за први јануар, уз температуре од 20°Ц. Последњи снежни покривач забележен је још током новогодишње ноћи 2014/2015. године, а врло хладно било је и у новогодишњој ноћи 2015-2016. али без снега.

Првог јануара ујутро у северним, а током дана и у осталим пределима Србије очекује се пролазно наоблачење са кишом. Крајем дана са севера престанак падавина. Биће и даље топло за ово доба године. Дуваће слаб до умерен југозападни ветар. Јутарња температура од -2°Ц на југу до 6°Ц на северу Србије, максимална дмевна од 10 до 16°Ц, у Неготинској Крајини до 8°Ц.

У Београду у понедељак пролазно наоблачење са кишом. Крајем дана престанак падавина. Биће и даље топло за ово доба године. Дуваће слаб до умерен југозападни ветар. Јутарња температура 6°Ц, максимална дневна 14°Ц.

Иако се следеће седмице у више наврата очекују пролазна наоблачења са кишом, остаје натпросечно топло. Максимална температура до наредног викенда биће од 10 до 15°Ц. Киша се очекује у понедељак и у среду, у уторак само на југу Србије, а у петак поново у свим пределима Србије. Снега може бити само на највишим планинама у среду.

Према тренутним прогнозама, следећи викенд донеће утицај снажног циклона из Ђеновског залива, уз веома јак југоисточни ветар, у кошавском подручју и са олујним ударима.

Повремено се очекује и киша. Остаје и даље натпросечно топло, у суботу уз температуре изнад 10°Ц, а у недељу већ у мањем паду.

Потом ће се циклон одмакунити на исток, па следи јаце захлађење. Захлађење се очекује од 8. јануара и након тога дошло би до даљег пада температуре ваздуха, а снег се засигурно очекује у брдско-планинским пределима. За сада још није поуздано да ли ће снега бити и у нижим пределима, али с обзиром на то да се ујутро очекује мраз, а током дана максималне температуре од 0 до 5Ц, уколико буде услова за падавине, онда би снега и суснежице било и у нижим пределима Србије.

Просек максималне температуре за ово доба године је од 1 до 5°Ц, па ће оне и у наредном периоду неретко бити за 10 степени више од просека, да би се у напоменути просек вратиле након 8. јануара.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".