Верници се труде да најосновније обичаје испуне, почев од посног Бадњег дана уколико нису постили претходних 40. Бадњи дан проводимо са породицом, у свом дому, а обичај је да се сви њени чланове окупе за вечером, која је неизоставно посна. Верује се да за време ових празника дом треба да буде у миру и без свађе, а сви дугови да се врате као и позајмљене ствари.

Фото: Профимедиа

 

Послови се делимично деле на мушке и женске, где мушкарац изјутра на Бадњи дан иде по Бадњак и донесе у свој дом. Он се увече пали, а верује се да укућани не треба да спавају док он не изгори. Бадњак је симбол изобиља и здравља.

Жене остају код куће да припремају трпезу за Бадње вече и Божић.

Сутрадан, 7. јануара слави се рођење Хрисово, Божић. Жене тада праве чесницу и народни поздрав тада гласи Христос се роди“, а укућани одговарају „Ваистину се роди“.

Зависно од обичаја који су у одређедном дому остали у дому се налази слама, деца глуме пилиће, у неким крајевима чесница је слатка, негде се верује да на трпези не сме да се нађе пилетина, ћуретина или пачетина. У неким домовима деци се спремају поклони, док у модерније доба положајнику се даје новац.

Данас многи помињу да је Божић с најрадоснији и највећи православни празник, а друге стране црква верује да је то ипак Васкрс јер је тада Исус Христ победио смрти и подарио живот вечан док је Велики Петак најтужнији, када се из из рана Христових лила је крв низ тело и дрво Крста на земљу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".