Вулкан на исландском полуострву Рејкјанес еруптирао је рано ујутру у недељу и лава се излила у рибарски град Гриндавик, објавио је Би-Би-Си (ББЦ).

Разорни токови лаве срушили су најмање три куће у Гриндавику, према локалним медијима, са потенцијалом за још разарања која се назиру.

Целокупно становништво града је раније евакуисано, а баријере које су изграђене након ерупције у децембру делимично су задржале лаву, али поједине су пробијене.

Главни пут у Гриндавику је пресечен изливањем лаве.

Новинар и вулканолог Робин Ендруз рекао је за ББЦ да изливање вулканске лаве из две пукотине тренутно не показује "никакве знаке успоравања".

Фото: Профимедиа

 

 

Ендруз је упозорио да ерупција може да изазове погоршање здравствених проблема код људи који имају респираторне проблеме јер вулканска активност ослобађа гасове као што је сумпор-диоксид који иритирају кожу, очи, нос и грло.

На снимку доле можете пратити уживо ерупцију:

Исландски председник Гудни Јоханесон позвао је у недељу током обраћања нацији на солидарност са онима који не могу да остану у својим домовима због ерупције вулкана.

Јоханесон је рекао да очекује да ће се ситуација смирити.

Премијерка Исланда Катрин Јакобсдотир рекла је да це се влада састати данас да би разговарала о обезбеђивању смештаја за евакуисане становнике.

Ерупција у недељу је била пета која се догодила дуж полуострва Рејкјанес од 2021. године.

Ерупцији у вулканском систему Свартсенги у децембру претходили су јаки земљотреси.

Након тога, подигнуте су баријере око вулкана да би се лава усмерила даље од Гриндавика који има око 4.000 становника.

Авионски летови на Исланду нису отказани након ерупције.

Летови са аеродрома Кефлавик у близини вулкана одвијали су се нормално.

Видео снимљен из хеликоптера исландске обалске страже приказује огромне базене растопљене стене и зид пламена који се диже у ноћно небо.

Видир Реинисон, главни надзорник Канцеларије националног комесара полиције, рекао је локалним медијима да „нико неће улазити у Гриндавик док не будемо потпуно сигурни да ће све бити у реду“.

На Исланду се налазе 33 активна вулкана.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".