За вернике који поштују стари Јулијански календар данас је званично почео велики Божићни пост, а трајаће наредних 40 дана – до 6. јануара 2022. године.

Верници православне вероисповести би шестонедељни пост требало да искористе за прочишћење душе и тела од страсти, као и да се уздрже од рђавих мисли, жеља и дела, а напослетку и од мрсне хране. На Божић, 7. јануара, треба да приступе чину причешћа и прославе рођење Исуса Христа.                       

Пост подразумева прелазак на другачији режим исхране, а ове године одржава се у време пандемије корона вируса, и то у тренутку када је ковид 19 у свом најјачем налету, а организму неопходна храна која ће му обезбедити јак имунитет.

Старешина Цркве Стевог Ђорђа на Бежанији Владимир Левићанин каже да је правило поста исто као и до сада, те додаје да пост има благотворна дејства на организам и здравље људи.

Божићни пост није строг, каже свештеник и додаје да је индивидуално како ће и на којин начин верници да посте.

- Постоје мере строжег и блажег поста за оне људе који су немоћни, болесни, који имају тегобе, па пост са храном може да се ублажи - појашњава Левићанин.

Фото: Депоситпхотос/Илустрација

 

Нутриционисти поручују да би храна током поста требало да буде разноврсна, јер се тако чува имунитет.

Нутриционисткиња Тања Бакрач пре неколико дана рекла је за РТС да пост подразумева изостављање намирница животињског порекла и треба да буде разноврстан, односно да је важно да се води рачуна да се уноси довољно нутријенета, беланчевина, масти и угљених-хидрата.

- Пост не треба да буде једноличан да не бисмо смањили имунитет и да не би дошло до проблема са здрављем. Посебно је важно не избегавати доручак. Током поста треба узимати намирнице које су свеже и садрже витамине, минерале и влакна - указала је Бакрач.

Она је додала да током поста може доћи до мањка витамина Д, у организму, јер се не конзумирају млечни производи, па је потребно јести рибу или узимати суплементе тог витамина.

Уз витамин Д, важни су и витамин Б12 и витамин Ц.

Левићан указује и да је пандемија "велика невоља и искушење", али, охрабрује да, и према Јеванђељу, "све има почетак и крај", па ће и пандемја проћи.

Док траје борба са епидемијом, док су људи угрожени, а лекари посрћу под теретом борбе, на ивици снага, Левићанин истиче да сви треба да буду крајње солидарни у придржавању епидемиолошких мера.

Пост ће нам помоћи да будемо ближе Богу, али да будемо више на услузи једни другима и да више мислимо једни на друге, закључио је свештеник.

Шта је све дозвољено?

Овај пост један је од четири велика годишња поста, али није тако строг као Велики пост, јер су уље и вино дозвољени током свих дана, осим средом и петком, кад се пости на води. Риба се једе сваке суботе и недеље, као и на Ваведење Пресвете Богородице, чак и ако празник падне у среду или у петак.

Последња недеља Божићног поста, пред Божић, пости се строже, без конзумирања рибе, по могућству на води, док се на Бадњи дан не употребљавају ни уље ни вино, већ се обавезно пости на води.

Пост на води подразумева уношење сирове хране, као и куваних и печених намирница, без уља, док пост на уљу пружа много више могућности када су у питању избор и припрема хране.                                             

Православци у другим земља треба да поштују традицију

Важно је и да православни хришћани, који живе у земљама у којима се новогодишњи празници славе по новом календару – и падају се у време Божићног поста – не прекидају пост, већ да Нову годину прославе по православном календару, поштујући традицију својих предака и црквена правила.                                                                                                                                                                                                     

   

Удаљавање од лоших дела

Његове речи поклапају се с опоменом Светог Василија Великог, који је једном рекао: “Корист од поста не ограничавај само на уздржавање од јела, зато што је истински пост удаљавање од злих дела.”

Шта је истински пост учи нас и Свети Јован Златоусти:

– Кажеш да постиш? Увери ме у то својим делима. А која су то дела? Ако видиш сиромаха, удели му милостињу. Ако се нађеш са непријатељем својим, измири се са њим. Видиш ли на улици неко лепо лице, одврати свој поглед од њега. Дакле, не само да постиш стомаком, већ и очима и слухом, и рукама и ногама и свим удовима тела. Руке нека посте уздржавајући се од сваке грамзивости и крађе. Ноге нека посте тако што нећи ходити путевима греха. Очи нека посте тако што страсно неће посматрати лепа лица нити у зависти гледати на добра других људи. Кажеш да не једеш месо. Али, чувај се да не гуташ похотљиво очима оно што видиш око себе. Пости и слухом својим, не слушајући оговарања и сплетке. Устима и језиком својим пости и уздржавај се од ружних речи и шала. Каква нам је корист ако не једемо месо и рибу, а уједамо и прождиремо своје ближње?

Иначе, иако је Божићни пост званично почео данас, верници који посте средом и петком практично су пост започели јуче, па ће ове године постити дан дуже.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".