Сви знамо за добробити ђумбира. У блиском је сродству са зачинима куркумом и кардамомом и најмање пет хиљада година користи се и као помоћно лековито средство и као зачин. Познат је због способности да ублажи мучнину, повраћање, јутарњу мучнину и остале тегобе са варењем. Поред тога помаже код главобоље, ублажава бол код артритиса, отклања запушеност код прехлада, снижава холестерол, ублажава менструалне грчеве... и још много тога.

Ипак, неке групе људи би требало да га избегавају, па ако се препознате у једној од следећих ситуација, немојте га конзумирати.

Труднице

Ђумбир садржи моћне стимулансе који могу да доведу до преурањених контракција. Труднице би нарочито требало да га избегавају у последњим недељама трудноће.

Особе које желе да се угоје

Ђумбир је идеална намирница за особе који желе да смршају, јер убија апетит и помаже у елиминисању масти. С друге стране, они који покушавају да повећају телесну тежину треба да га избегавају, као и све суплементе на бази овог корена.

Људи са поремећајем крви

Ђумбир убрзава циркулацију, што је генерално добра ствар, али не за оне који имају поремећаје крви као што је хемофилија. У таквом случају ова биљка може да погорша стање.

Људи који пију лекове за притисак и дијабетес

Уколико пијете лекове за регулисање притиска или дијабетес, спадате у посебно ризичну групу када је ђумбир у питању, јер ова биљка може да утиче на то како лекови делују на ваш организам. Посебно је ризично комбиновати ђумбир са антикоагулантима, бета-блокаторима и лековима на бази инсулина.

БОНУС ВИДЕО: