Због Клајда и његове импресивне вожње аутомобила, често су успевали да побегну полицији у последњем тренутку. Две године провели су заједно у заједничким криминалним активностима. Већину времена провели су у украденим аутомобилима.

Живели су од новца из опљачканих продавница намерница, бензинских пумпи и, ретко, банака. Убили су тринаесторо људи, али су уједно киднаповане полицајце и цивиле пуштали неповређене, миљама даље.

Фото: Википедија

 

Бони Елизабет Паркер је рођена 1. октобра 1910. у Ровени, у Тексасу, као друго од троје деце Хенрија и Еме Паркер.  Била је одличан ђак и писала је поеизију, али се са 16 година удала за Роја Торонтона и напустила школу. Он је касније ухапшен због пљачке и како често није проводио време у кући брак се распао. Клајд Честнат Бароу је рођен 24. марта 1909. у месту близу града Елико, у Тексасу, као пето од седморо деце Хенрија и Ками Бароуа и били су јако сиромашни.

Према предању, Бони и Клајд су се упознали у јануару 1930. године у кући заједничког пријатеља и истог трена се заљубили. Две недеље касније он је осуђен на две године затвора због својих претходних радњи, али је успешно побегао с пиштољем који му је управо она прокријумчарила. Недељу касније опет је ухваћен и осућен на 14 година. Он је морао да одлежи казну у затвору који је важио за бруталан и суров, Еастхам Присон Фарм. Управо ту починио је своје прво убиство.

Наиме затвореник га је више пута сексуално злостављао због чега је Клајд одлучио да му пресуди. Занимљиво је да је тада замолио другог затвореника да му одсече два прста на нози како би га пребацили у други затвор. Опет је побегао, а у његовим плачкама придружила му се Бони.

Наредне две године они су харали на простору Тексаса, Оклахоме, Луизијане, Новог Мексика итд. Предахе су правили на границама држава где полиција није смела да пређе даље.

Клајд је добро познавао мапе, а као одличан вожач успешно су бежали полицији, док су често мењали аутомобиле.

Фото: Википедија / Профимедиа

 

Шесторица полицајаца је испланирала заседу. Конфисковали су Ајвијев камионет и оставили га на путу за његову кућу близу места Бјенвил Периш у Луизијани, мислећи да ће озлоглашен пар туда проћи и зауставити да би видели шта није у реду са камионетом. То се управо и десило 23. маја 1934. године око 9 и 15 часова ујутру. Бони и Клајд зауставили су се видевши камионет Хенријевог оца на путу. Клајд је изашао да види шта није у реду, док је Бони остала у аутомобилу.

Полиција је одмах отворила паљбу и у њих је испаљено око 130 метака јер полиција "није хтела да ризикује". Када су се зауставили видели су да је његов потиљак експлодирао, док је Бони недостајао део шаке.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".