Мрка је био изузетно посвећен породици. Мада није имао деце, он је у једном од последњих интервјуа посаветовао младе да што пре ступе у брак.

- Стварајте породицу! Младима бих поручио да се пре свега држе породице. Нека је оснују што пре могу, без обзира на околности. Не налазе се џентлмени старог кова само у старијим генерацијама, има их и међу младима. Нажалост, и пре короне је дошло до отуђења међу младим нараштајима. Сувише времена и пажње одлази на нове технологије и зближавање постаје све теже. Није нека велика мудрост затворити се у четири зида и лупати по тастатури. Садашња ситуација није најповољнија, али генерално треба бити искрен у односима с људима, дати им и примити љубав. Па шта буде - нека буде - поручио је Милутин Мркоњић тада.

Фото: З. Кнежевић

 

Милутин Мркоњић је рођен 23. маја 1942. године у Београду. Дипломирао је 1971. године на Грађевинском факултету у Београду.

Руководио је обновом Србије испред Владе Србије након НАТО бомбардовања 1999. године. Године 2007. долази на место потпредседника Народне скупштине Републике Србије, а након што је тадашњи председник Скупштине Томислав Николић поднео оставку, Мркоњић преузима председавање седницама Скупштине. Пред Мркоњићем је друга влада Војислава Коштунице положила заклетву.

На изборима 2008. године био је кандидат СПС-а за председничке изборе, међутим без великог успеха. Формирањем коалиције ДС-СПС 2008. године, у влади Мирка Цветковића је изабран за министра инфраструктуре. Други министарски мандат је добио у влади Ивице Дачића када је постао министар саобраћаја, а заменио га је страначки колега након годину дана.

Био је почасни председник СПС-а и почасни доктор наука Универзитета Мегатренд.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".