Можда мислите да су чокери, уско пријањајуће огрлице која се носи око врата, измишљотина настала '90-их година прошлог века, али оне су заправо биле присутне дуго кроз историју.

Носиле су их Кинескиње, Индијанке, древне Египћанке… и свима су биле симбол нечег другог.

2500 година пре нове ере

Према Музеју накита и лепих уметности из Бостона златне чокере израђивале су сумерске занатлије око 2500. године пре нове ере. Сматрало се да оне имају заштитне моћи и требало је да носиоца заштите од несрећа и болести.

Крај 18. века

Током 1790-их у Француској је постојала мода да младе жене носе танке црвене трачице око врата као чин ругања аристократији која је током револуције свакодневно завршавала на гиљотини.

Оно што је почело као подсмех, претворило се у модни тренд. Огрлице су биле у форми траке, а осим на врату, могле су се носити и као модни детаљ на одећи, па се тако углавном укрштала у облику слова X на леђима.

Средина 19. века

У ово време, чокер огрлице нису представљале ништа похвално. Црне или црвене траке око врата девојака углавном су значиле да се налазите у друштву проститутке. Један пример за то може се пронаћи у Манеовој чувеној слици "Олимпија".

Ипак, чокери су могли да прођу и као обичан модни детаљ, макар уколико је судите по сликама Едгара Дегаа - тамо балерине често око вратова имају црне тракице.

Крај 19. и почетак 20. века

Убрзо су се и даме из високог друштва повеле за модом чокера, па сте овакав тип огрлица могли да видите и на краљевским вратовима. Тако је Александра од Данске, супруга Едварда VII и царице Индије, прославила сасвим одређени тип чокер огрлица.

У њено време носиле су се чокер огрлице од бисера које су покривале цео врат. Биле су популарне и баршунасти чокери са драгим каменом у средини.

Зли језици су говорили да је краљица тиме покушавала да сакрије ружан ожиљак који је имала на врату, али даме из високог друштва нису питале - ускоро су даме широм европских дворова носиле широке чокер огрлице од бисера и дијаманата. Оне су сматране симболом елите, а оне најскупље биле су ручно рађене и персонализоване тако да савршено пријањају врату одређене даме.

Крај 20. века

После овога, чокери нису били толико у моди све док нису наступиле деведесете године и популарне чокер огрлице у форми лажне тетоваже - сигурно их се сећате, а вероватно сте их и сами носили.

(Историјски забавник)

БОНУС ВИДЕО: