Глумац се ноћас огласио саопштењем које преносимо у целости:

"Одрастао сам у земљи разореној ратом. Када сам имао 11 година, дане и ноћи сам проводио у склоништу, док је бомбардована моја земља и мој родни град. Такву пустош никад никоме не бих пожелео.

Сваким даном је све више сукоба свуда у целом свету. Сваки од њих је различит. И сваки од њих је страшан. Волео бих да сви они престану и да победи принцип љубави.

Данас се против мене води циљана кампања, која кроз спољни утицај ствара озбиљан преседан, бацајући сенку на суштину уметничке слободе. Резултат таквог наратива је тријумф бесмисла и пораз уметности.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miloš Biković (@bikovic)

 

Почаствован сам што сам избаран да будем део Белог лотоса, ТВ серије коју веома уважавам, и уз колеге које изузетно поштујем. Ипак, моје учешће у њој није могуће из разлога који су ван домена културе, и ја се нећу поклањати наративу који угрожава мој интегритет.

Желим да се захвалим свима који су били уз мене, а мојим колегама желим велики успех у новој сезони. Упркос свему, ја и даље верујем да уметност лечи и да може да уједини човечанство. Стога ће моја уверења и моја посвећеност уметности остати непромењени".

Дивна вест да се новој постави треће сезоне Емијем награђене HBO серије "Бели лотус" недавно придружио и наш глумац Милош Биковић непуне две недеље касније претворила се у праву агонију. Наиме, информација о његовом ангажману изазвала је бурну реакцију Украјине, да би прекјуче на друштвеној мрежи Икс био објављен снимак на којем је оптужен да "подржава геноцид".

Фото: Профимедиа

 

Драмски уметник је због свог професионалног ангажмана у Русији на мети критика Украјине, а тамошње министарство објавило је монтирани снимак у којем су приказани делови његових филмских улога и реплике из сценарија с његовим изјавама о Русији и подсећањем на награде које је добио у Москви и Београду.

- Милош Биковић, српски глумац, који подржава Русију од почетка инвазије у пуном обиму, сада ће играти у трећој сезони ХБО серије "Бели лотос". ХБО, да ли је у реду да радите са особом која подржава геноцид и крши међународно право? - написали су у својој објави на мрежи Икс.

Одговор Србије

Након оптужби на рачун српског глумца, огласило се и Министарство спољних послова Србије и указало на потпуну неоснованост тврдњи.

Фото: АТА имагес

 

- Република Србија баштини дугу традицију културног стваралаштва, те смо веома поносни на Уставом загарантовано право на слободно научно и уметничко стваралаштво. Подвлачимо да су тврдње украјинске стране неутемељене, будући да је Милош Биковић пре свега један од најпопуларнијих и најталентованијих српских глумаца своје генерације, који је, иако млад, већ оставио траг у српској, али и међународној кинематографији - наводи се у саопштењу и додаје: - Желимо да подсетимо да је министар спољних послова Ивица Дачић Милошу Биковићу на Дан српске дипломатије 2019. године уручио повељу због изузетног личног доприноса у промоцији Србије и њеног богатог културног стваралаштва у свету.

Почетак снимања нове сезоне планиран је за неколико дана на острвима Кох Самуији и Пукет, као и у Бангкоку на Тајланду и пратиц́е нову групу гостију у чувеном летовалишту "Бели лотос". Претходно најављена глумачка постава укључује и Лесли Биб, Кери Кун, Дом Хетракул, Џејсона Ајзакса, Мишел Монаген, Паркер Посеи, Наташу Ротвел и Тејми Таптимтонг.

Прва сезона, која је премијерно приказана у јулу 2021. и смештена на Хавајима, добила је 20 номинација за награду Еми у 13 категорија за 10 победа. Друга сезона из децембра 2022, смештена је на Сицилији и добила је 23, а Џенифер Кулиџ због улоге Тање Маквојд је освојила Еми за најбољу споредну глумицу.

Творац, сценариста и режисер серије је Мајк Вајт, који је уједно и извршни продуцент уз Дејвида Бернада и Марка Каминеа.

БОНУС ВИДЕО: