Glumac se noćas oglasio saopštenjem koje prenosimo u celosti:

"Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželeo.

Svakim danom je sve više sukoba svuda u celom svetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Voleo bih da svi oni prestanu i da pobedi princip ljubavi.

Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umetnosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miloš Biković (@bikovic)

 

Počastvovan sam što sam izbaran da budem deo Belog lotosa, TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet.

Želim da se zahvalim svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspeh u novoj sezoni. Uprkos svemu, ja i dalje verujem da umetnost leči i da može da ujedini čovečanstvo. Stoga će moja uverenja i moja posvećenost umetnosti ostati nepromenjeni".

Divna vest da se novoj postavi treće sezone Emijem nagrađene HBO serije "Beli lotus" nedavno pridružio i naš glumac Miloš Biković nepune dve nedelje kasnije pretvorila se u pravu agoniju. Naime, informacija o njegovom angažmanu izazvala je burnu reakciju Ukrajine, da bi prekjuče na društvenoj mreži Iks bio objavljen snimak na kojem je optužen da "podržava genocid".

Foto: Profimedia

 

Dramski umetnik je zbog svog profesionalnog angažmana u Rusiji na meti kritika Ukrajine, a tamošnje ministarstvo objavilo je montirani snimak u kojem su prikazani delovi njegovih filmskih uloga i replike iz scenarija s njegovim izjavama o Rusiji i podsećanjem na nagrade koje je dobio u Moskvi i Beogradu.

- Miloš Biković, srpski glumac, koji podržava Rusiju od početka invazije u punom obimu, sada će igrati u trećoj sezoni HBO serije "Beli lotos". HBO, da li je u redu da radite sa osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo? - napisali su u svojoj objavi na mreži Iks.

Odgovor Srbije

Nakon optužbi na račun srpskog glumca, oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i ukazalo na potpunu neosnovanost tvrdnji.

Foto: ATA images

 

- Republika Srbija baštini dugu tradiciju kulturnog stvaralaštva, te smo veoma ponosni na Ustavom zagarantovano pravo na slobodno naučno i umetničko stvaralaštvo. Podvlačimo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene, budući da je Miloš Biković pre svega jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih srpskih glumaca svoje generacije, koji je, iako mlad, već ostavio trag u srpskoj, ali i međunarodnoj kinematografiji - navodi se u saopštenju i dodaje: - Želimo da podsetimo da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić Milošu Bikoviću na Dan srpske diplomatije 2019. godine uručio povelju zbog izuzetnog ličnog doprinosa u promociji Srbije i njenog bogatog kulturnog stvaralaštva u svetu.

Početak snimanja nove sezone planiran je za nekoliko dana na ostrvima Koh Samuiji i Puket, kao i u Bangkoku na Tajlandu i pratiće novu grupu gostiju u čuvenom letovalištu "Beli lotos". Prethodno najavljena glumačka postava uključuje i Lesli Bib, Keri Kun, Dom Hetrakul, DŽejsona Ajzaksa, Mišel Monagen, Parker Posei, Natašu Rotvel i Tejmi Taptimtong.

Prva sezona, koja je premijerno prikazana u julu 2021. i smeštena na Havajima, dobila je 20 nominacija za nagradu Emi u 13 kategorija za 10 pobeda. Druga sezona iz decembra 2022, smeštena je na Siciliji i dobila je 23, a DŽenifer Kulidž zbog uloge Tanje Makvojd je osvojila Emi za najbolju sporednu glumicu.

Tvorac, scenarista i režiser serije je Majk Vajt, koji je ujedno i izvršni producent uz Dejvida Bernada i Marka Kaminea.

BONUS VIDEO: