Београдска породица, која последњих година живи у Француској, бори се да избаци подстанара из свог стана у центру Београда, након што су са њим почетком септембра 2023. раскинули уговор о закупу.

Тај уговор је требало да истекне у августу 2026, али како кажу, подстанар им је рекао да из стана неће изаћи никад. Због тога су поднели тужбу Првом основном суду, са захтевом за исељење.

Како прича Снежана, стан је припадао мајци њеног супруга Марка и они су живели у њему до 2014. године, када су се због лечења детета одселили у Француску. Стан им је чувао и обилазио први комшија, којем су дали кључ, али се он после две године одселио.

- У том периоду је и мојој свекрви Маји откривена тешка болест и у том нашем хаосу, позвала нас је њена пријатељица и рекла да се власник апотеке, која се налази у згради где је стан, распитује да га изнајми. Казала је да је спреман на инвестициони уговор, што је значило да ће урадити паркет и столарију, а заузврат ће одређено време у њему становати бесплатно - прича Снежана.

- Уговор смо склопили у августу 2016. на десет година и након завршетка његових радова требало је упоредити трошкове са нашом ценом издавања. Стан са терасама има 97 квадрата и свекрва је одредила цену од 300 евра, јер нам је било битно да га неко чува.

Снежана каже да је подстанар реновирање почео 28. августа, а уселио се 1. новембра 2016. године.

- Тада крећу проблеми, јер је он променио браву, а мени и супругу одбио да преда кључ од нове. Рекао нам је да ће га дати само власници стана, мојој свекрви, која се тада лечила на онкологији у Француској. Покушавали смо да се договоримо са њим, јер мој супруг има овлашћење оверено код нотара за располагање станом у име и за корист мајке, али нисмо успели - наводи Снежана.

- Подстанар је сам одредио две године становања за радове, али ми никада нисмо успели да дођемо до списка свих радова које је извео у стану, јер нам је у мејловима различито писао.

Како каже саговорница, за свих ових седам година ниједном нису успели да уђу у стан и виде како он изгледа. Она у Београд долази два пута годишње и тада борави код својих родитеља. Каже да када дође зими и тражи од подстанара да уђе и види стан, он јој одговори да има грип, а када дође лети, он каже да није у Београду.

- Рекао нам је да је наше ствари прво пребацио код својих родитеља, а онда у магацин где држи лекове за апотеку. Свекрва је 2018. преписала стан сину и звала је подстанара да му то каже и да дође да обиђе стан, а он је тада одбио и рекао да може да дође само власник Марко. Чак јој је направио сцену и свашта јој непријатно рекао, јер је сину преписала стан - прича Снежана.

Она наводи да им је на крају 2019. године подстанар обећао да ће се све средити и молио да формално пријаве у стану сина његове партнерке, како би дете могло да иде у оближњу школу, па су их они пријавили све троје, иако каже није било речи да било ко осим њега живи у стану:

- После тога опет настављамо да се препуцавамо мејловима. Супруг Марко ми је 2020. дао овлашћење и тада сазнајем да они живе са њим у нашем стану, а да је та жена свој стан издала са нашим стварима у њему. Прошло лето нам је рекао да неће бити ту у јулу и августу, а ми сазнајемо да се вратио 3. августа. Супруг и ја долазимо са два сведока 21. августа на врата и они нам не дају да уђемо, већ његова партнерка излеће и вређа ме, па сам звала полицију. Полиција их је питала да уђемо, а они су рекли да не може.

Снежана каже да су на крају ангажовали адвоката, који је њиховом подстанару послао мејл са захтевом да Дуканцима предају примерак кључа, да врате њихове ствари у стан и да се особе које у њему живе, а нису предвиђене уговором иселе. Одговор нису добили.

Направио сеф за пиштољ

Подстанар је на своју руку у нашем стану направио сеф за држање оружја и без нашег знања држао је пиштољ у нашем стану од 2016. до 2018. године. Он има дозволу за држање тог пиштоља, али он у том периоду није био пријављен у нашем стану, што значи да га је незаконито ту донео и држао. Скинуо је и број 11 са стана и довео и пса у стан. У нашој кући ради шта хоће - каже Снежана.

Снежана каже да су они по раскиду уговора затворили рачун у Србији на који је уплаћивана кирија и са којег су плаћали порез.

- Након свега њихова адвокатица нас пита на који број рачуна закупци могу да уплате кирију, што је апсурд - наводи Снежана.

(Вечерње новости)

БОНУС ВИДЕО: