Забуна се догодила током предизборног скупа у Лас Вегасу, где је Бајден испричао анегдоту са састанка Групе седам индустријски најбогатијих земаља (Г7) 2020. године.

Председник САД (81) испричао је како је на састанку рекао да се "Америка вратила", што је изазвало одговор "Митерана из Немачке", а онда се исправио и рекао "из Француске".

Додао је да се разговор потом окренуо нападу на амерички Капитол 6. јануара, с тадашњом немачком канцеларком Ангелом Меркел, која га је упоредила с хипотетичким нападом на парламент у Британији.

- Никад нисам о томе размишљао из те перспективе. Шта бисмо рекли да се то догоди у некој другој демократији широм света - казао је.

Бела кућа "заташкала" блам

Бајденов гаф исправљен је у званичном запису Беле куће, у којем су објављене његове примедбе с прецртаним именом "Митеран" које је замењено с "Макрон".

Џо Бајден је упознао Митерана у јануару 1988. током састанка Одбора за европске послове, седам година након што је 1981. постао француски председник.

Митеран је био председник до 1995, а умро је годину дана касније, у 79. години.

Гаф Бајдена последњи је на списку током његових говора високог профила – до те мере да је сам себи дао надимак "машина за гафове".

У јуну 2023. предсједник је заменио текући рат у Украјини за рат у Ираку који се завршио 2011.

Истог месеца Бајден је направио још један вербални гаф када је бизарно закључио говор о контроли оружја објавом: "Боже, чувај краљицу"

Бела кућа касније је покушала да објаснити бизарну референцу рекавши да је он само "одговорио некоме у гомили".

У међувремену, председник САД је имао још један гаф у јуну прошле године када се састао с британским премијером Ришијем Сунаком и случајно га назвао: "Господине председниче".

Гафови "оружје" противника

Бројне Бајденове гафове искористили су његови политички супарници, укључујући 77-годишњег Доналда Трампа, који је на догађају у октобру тврдио да председник "не може саставити две реченице, а притом је задужен за нуклеарно наоружање".

Трамп је прошлог месеца троловао председника Бајдена лажном рекламом која описује Белу кућу као установу за "становање старијих особа" у којој се "становници осећају као председници".

(Индепендент)

БОНУС ВИДЕО: