Zabuna se dogodila tokom predizbornog skupa u Las Vegasu, gde je Bajden ispričao anegdotu sa sastanka Grupe sedam industrijski najbogatijih zemalja (G7) 2020. godine.

Predsednik SAD (81) ispričao je kako je na sastanku rekao da se "Amerika vratila", što je izazvalo odgovor "Miterana iz Nemačke", a onda se ispravio i rekao "iz Francuske".

Dodao je da se razgovor potom okrenuo napadu na američki Kapitol 6. januara, s tadašnjom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja ga je uporedila s hipotetičkim napadom na parlament u Britaniji.

- Nikad nisam o tome razmišljao iz te perspektive. Šta bismo rekli da se to dogodi u nekoj drugoj demokratiji širom sveta - kazao je.

Bela kuća "zataškala" blam

Bajdenov gaf ispravljen je u zvaničnom zapisu Bele kuće, u kojem su objavljene njegove primedbe s precrtanim imenom "Miteran" koje je zamenjeno s "Makron".

DŽo Bajden je upoznao Miterana u januaru 1988. tokom sastanka Odbora za evropske poslove, sedam godina nakon što je 1981. postao francuski predsednik.

Miteran je bio predsednik do 1995, a umro je godinu dana kasnije, u 79. godini.

Gaf Bajdena poslednji je na spisku tokom njegovih govora visokog profila – do te mere da je sam sebi dao nadimak "mašina za gafove".

U junu 2023. predsjednik je zamenio tekući rat u Ukrajini za rat u Iraku koji se završio 2011.

Istog meseca Bajden je napravio još jedan verbalni gaf kada je bizarno zaključio govor o kontroli oružja objavom: "Bože, čuvaj kraljicu"

Bela kuća kasnije je pokušala da objasniti bizarnu referencu rekavši da je on samo "odgovorio nekome u gomili".

U međuvremenu, predsednik SAD je imao još jedan gaf u junu prošle godine kada se sastao s britanskim premijerom Rišijem Sunakom i slučajno ga nazvao: "Gospodine predsedniče".

Gafovi "oružje" protivnika

Brojne Bajdenove gafove iskoristili su njegovi politički suparnici, uključujući 77-godišnjeg Donalda Trampa, koji je na događaju u oktobru tvrdio da predsednik "ne može sastaviti dve rečenice, a pritom je zadužen za nuklearno naoružanje".

Tramp je prošlog meseca trolovao predsednika Bajdena lažnom reklamom koja opisuje Belu kuću kao ustanovu za "stanovanje starijih osoba" u kojoj se "stanovnici osećaju kao predsednici".

(Independent)

BONUS VIDEO: