- Тите, брате, Тите... Тите мог драгог, све најлепше било, ово данас не ваља... - гласио је један од одговора кад су питали Босанце каква им је Југа била и чега се најрађе сећају из Југославије.

Сваком је своја младост најлепша, па макар била и у оскудним и тешким временима, али видео-анкета на тему Југославије после свих сукоба и ратова пружила је одговоре које нико није очекивао.

Снимљена је у БиХ, пре скоро 10 година, а ево зашто ју је погледало више од милион људи.

- Каква је била држава, фина, стабилна, слободна... Сећам се слободе, могао си да спаваш диљем читаве Југославије не бојећи се људи, није било пљачке, колико си радио, толико зарадио, било више реда и дисциплине, закони се поштовали... Најлепше ми било у животу, Тите се сећам, послова, рада - испричао је један пензионер а после њега и млађа жена која вели да се мало сећа али добро нам је било свима.

"У Трст смо ишли ко на Илиџу"

- Ишло се на море, сад народ нема ништа, све је било боље него сад... Ја сам за време Југославије обишао 45 земаља, а у овој нигде... У Трст смо ишли ко на Илиџу, ено пасоша... имам 5 старих југословенских, нема слободне стране, немаш ђе ударит’ штамбиља... Некад смо се чудили кад неко направи мањак у предузећу а данас каже убио неког...

- Где сам путовао? Где сам ја пожелео, пасош вредео, свуд по Европи, ми смо ђеца Југославије, никад се заборавити неће, Титину смо пензију зарадили а сад 300 марака пензије са 40 година стажа... А за време оног ненародног комунистичког режима лети с децом на море, зими на планину - сећа се старији господин.

- Наш пасош вредио свукуда... Ја сам с нашим Југиним пасошем оним црвеним обишао читаву Европу, од Шпаније, Португалије, Италије, Швицарске, па Немачка, Пољска, Чешка па цео Блиски исток... Оно што бих потрошио на Јадрану за 7 дана, ја бих у Турској био месец и по... - вели други.

Крађа није било, врата се нису закључавала...

- Није била строга полиција него се поштовао закон. Ниси морао врата да закључаш, могао си поред цесте спавати, нико те не дира... Није било крађа а полиција се поштовала, поштовање... ниво строг

’Ајмо на кафу у Дубровник!

- Седе у кафани и у 12 навече кажу ’ајмо на кафу у Дубровник, седну и за Дубровник на кафу а ујтру у 8 дођу у фирму... Из кафане смо ишли увече у 11 на воз па за у Београд, Суботицу, Нови Сад...

Друго мишљење

У мору готово идентичних мишљења, било је и једно потпуно различито - једног човека који је казао да они који данас плачу за тим временима у ствари наивно плачу за својом младошћу, те да ни тада нису сви живели бајно а да се друштво исто тако делило на класе од којих је најповлашенија била она комунистичка и они који су били шланови КП Југославије.

На море и путовања ишло се, вели, ком су и мајка и отац радили, а код кога је радио само отац то баш и није било тако лако и могуће.

(Курир/Youtube Source.ba)

БОНУС ВИДЕО: