Јавни бележник је није одјавио

Каже како, њен јавни бележник Игор Мартиновић на Трговачком суду није је одјавио као директорку фирме Топ Маг кад је то требало. Бележник  Мартиновић је у међувремену отишао у пензију те због тога Шчурић на Трговачком суду више не може бити одјављена с датумом кад је отишла у пензију. Додаје како је само јавни бележник може одјавити с места директорке, али и да сад цели државни апарат пере руке.

Шчурић је престала да буде директорка још 1. јануара 2021. кад је отишла у самосталне уметнике. Захтев да је се на Трговачком суду одјави с места директорке и да се уведе нови директор поднела је 18. јануара исте те године код бележника Мартиновића.

- Држава ме је 2023. године послала у пензију с даном кад сам имала пуни радни стаж и пуне године рада, то јест 19. јула прошле године. Решење о пензији није стизало. Након упита зашто нема решења, почетком октобра добила сам допис да не могу добити решење јер на Трговачком суду стоји да сам директорка. И док је тамо тако, нема решења.

Послала сам им све податке о одјави на Пензионом, пријави новог директора и одласку код бележника (уз његове податке), на шта су одговорили да то све знају, али док ме бележник не одјави на Трговачком суду, не могу ми издати решење о пензији.

Највећи проблем је настао кад је и јавни бележник отишао у пензију, а оставио је недовршен посао за собом - који, по свима, само он може решити - рекла је за Индекс.хр.

Они више немају ингеренцију над њим

Шчурић је порталу Индекс.хр доставила и одговор Опшинског грађанског суда у Загребу, из којег се види да суд не може да поступа према њеном захтеву да се проведе упис зато што је Мартиновић отишао у пензију.

Опшински грађански суд су јој препоручили из Хрватске јавнобележничке коморе.

- Кад сам све то у октобру сазнала, отишла сам до Мартиновића, који није био љубазан, него љут и бахат кад сам му рекла да због његове аљкавости сад не могу добити пензију. Тада сам назвала бележничку комору и објаснила да сам платила њиховом члану услуге које није одрадио. 

Рекли су ми да то морам пријавити Уреду председника грађанског суда. Пријавила сам и добила одговор да су послали налог бележнику да то проведе. Коначно сам била смирена и уверена да сад мора да одради посао.

Почетком 2024. добијам писмо од Уреда председника грађанског суда где ме обавјештавају да им се бележник није очитао на мој предмет, али да су добили од Пензионог завода решење по којем је он од 1. јануара 2024. пензионисан и да више немају ингеренцију над њим - објаснила је Шчурић.

Још један проблем из 2019. године

Није ово, како каже, једини проблем који је имала с овим јавним бележником.

- Још 2019. године погрешно је направио пренос пословног удела с бившег супруга на мене. Уговор није проведен на Трговачком суду јер је бележник требало да исправи износ преноса те такав исправљен да достави суду у року. То није направљено. Суд је тада обуставио поступак за који је и њима и бележнику плаћено.

Од краја те 2019. године имам проблема с уписом власништва у судски регистар Трговачког суда, имала сам проблема с разним натечајима за израду филмова, а од њих фирма највише привређује - пожалила се жена.

Новинара портала Индекс су више пута покушали да ступе у контакт са пензионисаним јавним бележником, али Мартиновића није одговарао на поруке и позиве. Контактирали су и Завод за пензионо осигурање, Трговачки суд, Хрватски завод за здравствено осигурање, Министарство правосуђа и управе, Министарство рада, пензионог састава, породице и социјалне политике. Обратили су се и Хрватској јавнобележничкој комори.

Конкретан одговор добили су само од Завода за пензионо осигурање. Одговорили су да лични подаци о осигураницима и корисницима пензија подлежу заштити према ГДПР-у те да се нису у могућности очитовати о конкретном случају из упита.

- У начелу, особе које су у судски регистар надлежног трговачког суда уписане као чланови управе/директори/извршни директори трговачког друштва обвезно се осигуравају на пензионо осигурање. Обвезно осигурање за наведене категорије осигураника уређено је чланком 12. Закона о пензионом осигурању (ЗОМО) и супсидијарне је природе те се успоставља када чланови управе нису обвезно осигурани по другој основи (на пример с основа радног односа, обављања обрта или самосталне професионалне делатности).

Да би осигураници чланови управе трговачког друштва/директори/извршни директори остварили право на пензију, осим пријаве о престанку осигурања, треба да регулишу и статус члана управе при надлежном судском регистру (нпр. оставка члана управе, опозив постојећег и именовање друге особе чланом управе).

Ако особи која је уписана у судски регистар као члан управе трговачког друштва престане својство осигураника по било којој основи обвезног осигурања, а она не регулише свој статус при надлежном трговачком суду, обвезна је на пензионо осигурање и зато не може остварити право на пензију - одговорили су нам из Завода за пензионо осигурање.

Мартиновићев наследник Милак: То је професионална тајна

Поставља се питање шта је са јавним бележником који је наследио Мартиновића. Ради се о Филипу Милаку, који је вршитељ дужности. Шчурић каже да јој је он рекао да исправама за сада не може да приступи. Милака су новинари контактирали и питали га о чему се ради и може ли он на крају провести њен предмет.

- Јавнобележнички послови су везани професионалном тајном па не могу коментарисати конкретне предмете. Ако могу да помогнем странци с предметом ранијег јавног бележника, свакако ћу то учинити одговорио је Милак.

"Осећам се као ногометна лопта"

Шчурић истиче још један проблем.

- Сад бих ја требало да приватно тужим Мартиновића, наћи и плаћати адвоката и судити се годинама у држави где судије већ други пут у годину дана штрајкују. Сви редом сада перу руке, нису они одговорни, нису надлежни, а ја бих требало да пристанем на њихов предлог да се све погрешно и неодрађено до сада заборави и да се све проведе изнова јер немају друго решење. 

Али онда ћу ја бити оштећена троструко, јер не само да ћу морати поново да платим бележника за нове, а заправо старе, али необрађене радње него ћу морати и држави да платим давања за све време које сам тобоже до сада била директорка, макар је плату добијао нови директор и то имају на Порезној управи и Пензионом где је све исто пријављено. А ко зна кад бих и бих ли уопште све то успела - рекла је она.

- Како то да државни службеници могу бити ослобођени свих обавеза и дужности које нису одрадили, а обични грађанин, ради којег бирократија и државни апарат постоји и који тај државни апарат и плаћа цели радни век, може постати "фудбалска лопта" коју се набацује по институцијама, где се нико не осећа одговорним за оно што не ваља?

И то све због тога што државни службеник није одрадио свој посао, који једино он може одрадити, али је у пензији. Приватна особа не може у Републици Хрватској направити испис директора и упис новог - само јавни бележник - закључила је Шчурић.

(Индекс.хр)

БОНУС ВИДЕО: