Древна лековита биљка је одувек најскупљи зачин на свету! Шафран – биљка која одувек има неодољиву и чаробну моћ, биљка у којој се купала и Клеопатра, да би сачувала своје чари, а Александар Велики њиме лечио своје ране.

Многи Иранци верују да у чистом облику шафран делује као антиоксидант, да отклања потиштеност и да је кулинарско оружје против Алцхајмерове болести, рака и пропадања очију.

У свету се годишње произведе 225 метричких тона овог зачина, а само у Ирану више од четири петине. Зато се шафран налази свуда – у варивима, кебабу, јелима са поврћем, посластицама.

Често се говори да се шафран плаћа истом тежином у злату, јер га је врло тешко гајити и сакупљати. Шафран цвета у јесен и тада се беру цветови, опрезно ваде јаркоцрвене трожиле тучкове и суше их. За килограм зачина потребно је око сто педесет хиљада цветова.

Драгоцени прах изазива трговачки рат пун обмана својствених промету драгог камења или дрога: јефтине замене, разблажена паковања, лажне декларације. За будућност „кулинарског злата“, води се права битка.

Међутим, сматра се да људи који користе лажни зачин, не познају суштински укус и мирис правог шафрана. Стручњаци верују да тако изузетан производ треба да остане аутентичан и чист. Желе да знају да ли је шафран обојен или му је додавана кукурузна свила. Укидање финансијских санкција према Ирану сместа је подстакло улагања у шафран.

Фото: Профимедиа

 

 

Малопродајна цена у Европи може да достигне и двадесет хиљада евра за килограм! За Иранце постоји само један шафран – онај који је произведен у Ирану (производња овог зачна делимично се обавља и у Француској, Шпанији, Грчкој, Македонији, Косову и Аустрији).

Убеђени су да је захваљујући специфичној комбинацији састава земље, топографије, климе и воде шафран одгајен у области Корасан у североисточном Ирану заиста јединствен!

Године 2008. тројица пљачкаша са аутоматским пушкама упала су у породичну кућу Ферешта Фахре, најпознатијег произвођача овог чаробног праха у Техерану, у нади да ће украсти залихе. Госпођа Тјерселен је рањена, али је шафран остао у Сефу!

– Шафран је много скупљи од кокаина, зато смо престали да говоримо о њему - рекла је госпођа Тјерселен.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".