Прошао је преко Француске, па се појавио у близини села у каталонским Пиринејима где је последњи пут детектован у фебруару 2023. године.

Научници истичу да је овај јединка "пример физичког капацитета вука, који је прошао кроз пределе који су били насељени".

Лабораторије за молекуларну генетику у Немачкој, Француској и Каталонији заједнички су анализирала вучје фекалије које су биле кључне за праћење животиње. Такође, за откривање трагова вука у Шпанији помагао је и пас трагач.

Верују се да су овако дуга путовања и насељавања вукова у другим удаљеним подручјима од велике важности за њихову генетику и парење, као и квалитетније потомке.

Највећа раније забележена раздаљина коју је вук прешао била је 1092 километара, када се кретао између Норвешке и Финске.

Иначе, све је већи број вукова широм Европе долазе у сукоб са локалним пољопривредним и ловачким заједницама који захтевају јаче мере о спречавању напада на стоку, што је подстакло Европску Комисију да преиспита њихов статус "строго заштићене" врсте, пише Ројтерс.

(РТ Блакан)

БОНУС ВИДЕО: